НОВИНИ

Какви са политическите решения след коалиционния съвет?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:19, 28.05.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Коалиционните партньори са единни, че темата за Република Северна Македония трябва да има широко съгласие. Правителството няма да предаде националния интерес, заяви Лена Бориславова. Предстои до края на юни да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, с което ще бъдат въведени антикризисните мерки на кабинета. За това се разбраха снощи участниците в коалиционния съвет.

Четирите партии в управлението са провели конструктивен диалог по отношение на Република Северна Македония, съобщиха участниците след близо 3-часовата среща.

"Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тема ще мине задължително през обсъждане в Народното събрание, а дотогава ще оставим дипломати във външно министерство да продължат своята работа. Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес", заяви Лена Бориславова, говорител на кабинета.

"Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си по отношение на Северна Македония. Обединихме се в името на това, че е една пистата, по която България трябва да върви по отношение на този казус и се надяваме на положителни действия и на дипломатите, и на Република Северна Македония", допълни Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Участниците са коментирали също как да подобрят законодателната дейност на управлението и взаимодействието между коалиционните партньори. Вниманието сега е насочено към предстоящата актуализация на бюджета и въвеждането на антикризисните мерки.

"Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. Обединихме се, че в седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем да бъде разгледан на първо четене в комисия закон по бюджет с изменението по актуализацията, както и този на здравната каса и другите бюджети", каза още Лена Бориславова.

Разбрали са се също, че експертните коалиционни съвети трябва да се свикват с по-ясен и предвидим график, така че да не се създава напрежение между партиите в коалицията. Коментирали са и Плана за възстановяване и устойчивост, така че България да не загуби евросредства.

Лена Бориславова каза още, че планират до края на годината да приемат над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни и свързани с дългогодишно отлагани реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петото издание на Run2Gether се проведе в София
Петото издание на Run2Gether се проведе в София
Във варненското село Медовец почетоха жертвите на възродителния процес
Във варненското село Медовец почетоха жертвите на възродителния процес