НОВИНИ

Какви са посланията от Йемен след новото видео от пленения кораб с българи на борда?

Пред БНТ говори арабистът проф. Владимир Чуков

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 23.11.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Йеменските бунтовници обявиха Израел и неговите съюзници за легитимна цел в протока Баб ел-Мандеб в Червено море.

Командващият флота на хутите отправи предупреждението по време на инспекция на пленения кораб с двама българи на борда.

Посланието се съдържа в ново видео, качено от бунтовниците в платформата Екс (бившата Туитър).

Демонстрация на гостоприемство с цел заблуда на световното обществено мнение - така арабистът проф. Владимир Чуков определи видяното в специален анализ за БНТ.

Висши военни на хутите, начело с началника на Военноморските сили са обиколили пленения "Галакси Лийдър" и са се срещнали с екипажа, показват публикуваните видеокадри. Корабът е на котва край пристанище Ходейда и в момента на него са издигнати палестински и йеменски знамена.

"Тръгнаха да се срещат с екипажа, усмихнат така нареченият генерал Абдул Наби, преводачът превеждаше на английски и той им каза: Чувствайте се у дома си. Имате всички наши грижи", заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

Баб ел-Мандеб е тесен проток между бреговете на Йемен и Джибути в най-южната точка на Червено море, през който минава значителна част от световния морски трафик.

"Заявяваме на ционисткото формирование, че протокът Баб ел-Мандеб е червена линия. Всеки цивилен или военен кораб, свързан с Израел, за нас е легитимна цел. Предупреждаваме съюзниците на ционисткия враг и тези, които осигуряват преминаването му през Баб ел-Мандеб, че също се смятат за законна цел", допълни ген. Мухамад Абдулнаби, командващ ВМФ на хутите.

На записа се чуват възгласи "Победа за Исляма".

"Идеята беше, че ние не сме толкова лоши като първите, ние сме добронамерени, дружелюбни и естествено рефренът беше - докато ционистите нападат, докато те са в Газа, вие ще бъдете наши - поставям акцент - гости", коментира проф. Владимир Чуков.

"Операцията по завземане на този кораб беше осъществена като подкрепа за нашите братя в Палестина и за оказване на натиск върху ционисткия враг, за да спре убийствата на деца и жени и нападенията срещу болници и училища", добави Дейф Алах ал-Шами, министър на информацията на правителството в Сана.

"На фона на всичко, което правят, те всеки ден изстрелват или дронове, или балистични ракети, които за тяхно съжаление нямат никакъв шанс да успеят", каза още проф. Владимир Чуков.

Израелската армия съобщи, че снощи е прихванала крилата ракета, изстреляна към южната част на страната от йеменските бунтовници. Американски военен кораб, патрулиращ в Червено море, тази сутрин е неутрализирал дронове, изстреляни от хутите в Йемен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд, сняг и виелици през почивните дни
Дъжд, сняг и виелици през почивните дни
Вицепрезидентът е специален гост на българското училище "Христо Ботев" в Братислава
Вицепрезидентът е специален гост на българското училище "Христо Ботев" в Братислава