НОВИНИ

Откриха Фестивала на оперното и балетно изкуство

Старозагорската опера с премиера на "Евгений Онегин"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:41, 23.11.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

53-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство се откри тази вечер с премиерата на "Евгений Онегин" на Старозагорската опера.

Шедьовърът на Пушкин и Чайковски намира нов, красив прочит в работата на режисьора Славчо Николов и дава шанс на талантливи млади певци да направят дебют в романтичните образи на Онегин и Татяна.

Елегантна красота пленява публиката от сцената още с отварянето на завесата. Естетическата концепция на спектакъла е много завладяваща и в същото време много интимна, както и драмата на Пушкин, облечена в гениалната музика на Чайковски.

Ролите на Татяна и Онегин не могат да не са мечта за всеки певец, който има шанс да се докосне до тях, защото са емоционално разтърсващи и много човешки.

"Няма друга такава опера, няма да откриете чувства като тези. Всичко е толкова истинско и нашият състав се опитва да предаде емоциите, любовта. Мисля, че това е единствената причина този свят да съществува, самите ние да съществуваме, ние полагаме усилия за любовта, дишаме за нея. Затова предполагам хората трябва да дойдат, за да видят една за съжаление нещастна любов, но с истински чувства и с огромно посвещение", заяви Биса Лугичи.

Централната партия е дебют за талантливия баритон Йосиф Славов. Задачата му е много сложна и вокално, и актьорски. Но въпреки тежестта той намира и удоволствието в гигантската сценична трансформация, която героят му претърпява.

"Аз трябва да съм този обичащ, дори молещ за любов млад мъж, който разбира грешката си и иска да се извини по всякакъв възможен начин за нея. За мен финалът е феноменален просто. Финалът е толкова красив, толкова вълнуващ, за пеене е най-приятен. Там някак си се отпуска да пее човек с цяло гърло", допълни Йосиф Славов.

Спектакълът няма да остави публиката равнодушна и заради прекрасните големи хорови сцени и блестящото присъствие на балетната трупа на Старозагорската опера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите "Жена на годината"
Връчиха наградите "Жена на годината"
България ще има двама съдии в олимпийския турнир по скокове на батут на Игрите в Париж 2024
България ще има двама съдии в олимпийския турнир по скокове на батут на Игрите в Париж 2024