НОВИНИ

Какви са вариантите за дата за следващите парламентарни избори?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:25, 10.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Разпускането на парламента е въпрос на дни. Това стана ясно от думите на президента Радев днес.

След днешните думи на президента Румен Радев за разпускането на парламента, професор Пламен Киров коментира, че е важно да се разбере колко точно ще са тези дни, защото от това зависи и датата на предсрочния парламентарен вот.

"Най-вероятно ще се стигне до гласуване две в едно и възможностите са две - или на първия тур на президентските избори, който е на 14 ноември или на 21 ноември - това е вторият тур на президентските избори", каза Пламен Киров - ръководител на катедра по конституционно-правни науки в Юридическия факултет на СУ.

Професор Киров напълно изключи датата 7 ноември като възможна.

Дори президентът днес да издаде указ, което не се покрива с неговото изявление, вече има едни срокове, които са изтекли по Изборния кодекс, ако датата е 7 ноември", каза проф. Киров.

Според проф. Киров понеделник или вторник другата седмица са най-вероятните дни, в които президентът Радев ще издаде указа за разпускане на 46-ия парламент и за насрочване на изборите.

За да има предсрочен вот на 14 ноември, когато е първият тур на президентските избори, най-късната възможна дата, на която държавният глава трябва да издаде указа за разпускане на Народното събрание и насрочване на този вот е другата седмица на 14 септември.

Ако това не се случи, датата 21 ноември става по-вероятна. Пламен Киров коментира и ситуацията около двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков и възможността президентът Радев да му предложи същия или друг пост в следващия служебен кабинет.

"Президентът ще поеме риск с всички произтичащи от това правни и политически последици", каза проф. Киров.

Все още се очаква произнасянето на конституционния съд по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Райнов ще играе в чужбина
Официално: Райнов ще играе в чужбина
Звездите на бъдещето и шампионите на България заедно преди Световното първенство по волейбол до 21 г. в София
Звездите на бъдещето и шампионите на България заедно преди Световното първенство по волейбол до 21 г. в София