НОВИНИ

Некачествено саниране на блокове в Русе - кой поема отговорността?

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 10.09.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Русе много хора подават оплаквания от некачествено саниране на жилищните им блокове по националната програма. За последните месеци в общината са получени над 10 жалби за течащи покриви и падаща мазилка.

Някои от фирмите заявиха пред БНТ, че ще поемат отговорност и ще отстранят щетите. Общината пък се заканва да ги съди.

Последните жалби са от живеещите в 5 от санираните блокове. Ремонтите при тях са завършени през 2018 и 2019 г., а гаранционният им срок е 7 години.

"Основните проблеми са лошо, некачествено изпълнение на хидроизолации, на топлоизолации по покриви, по стени. На места има проблеми с монтажа на дограми", обясни Магдалина Илиева, заместник-кмет на община Русе.

Живеещите в блок „Изола планина" в русенския квартал „Дружба" са подали най-много жалби. Последната е от март. В единия вход - заради напукана мазилка, а в другия - заради течащия покрив.

"От известно време имаме подаден сигнал за тия тук разрушения на самата мазилка. Просто некачествено изпълнение и следствие на влагата, предполагам, че това е причината да се руши", казва Росинка Петрова.

Не са само течовете и неприятните миризми - хората вече се притесняват и за живота си. В блок Елба покривът също тече. Хората са обезверени, че строителната фирма ще се върне да го ремонтира и вече обсъждат вариант сами да се справят. От община Русе са направили оглед на щетите и са потърсили фирмите изпълнители.

"За съжаление в договорите не са предвидени средства като суми за гаранционно поддържане на обектите, което смятам, че е било много недалновидно и единственият начин да бъдат отстранени дефектите, при положение, че изпълнителят не се е отзовал, е общината да извади тези средства и след това със съдебни искове да си търси парите от изпълнителя", каза зам.-кметът на община Русе.

Два от блоковете са санирани от русенски фирми. От едната ни обясниха, че в блока, който са ремонтирали, тече само над един от апартаментите на последния етаж и при всеки сигнал се отзовават, но не могат да открият проблема. Имат съмнения, че покривната настилка се нарушава от фирмите, които обслужват антените на мобилните и интернет операторите. Такова е подозрението и на ръководството на другата фирма, защото те също са установили разкъсвания на минералната вата.

"Качват се хората на покрива, за да стигнат до антената, и са нарушили хидроизолацията. Търсихме с архитекта идеи да не се къса хидроизолацията. Да се направят пътеки от водоустойчив шперплат, да им бъдат обработени ъглите и краищата на тези пътеки да не наранят хидроизолацията. Търсим кардинално решение, което да реши проблема не за тази зима само, но за зими напред", казва Калин Калинов - управител на строителна фирма.

Друга фирма от Пазарджик отговори, че са ремонтирали само част от дефектите, тъй като не им е бил осигурен достъп до помещенията. И се надяват до края на месеца да приключат с отстраняването и на останалите проблеми.

Според хората, въпреки добрата идея на кампанията за саниране - да се удължи животът на панелните блокове, за да станат по-малко енергоемки, изпълнението се е оказало незадоволително. От община Русе са дали 3-седмичен срок за отстраняването на нередностите.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда привлече двама нови, бивш треньор на ЦСКА 1948 влиза в щаба на Чиликов
Арда привлече двама нови, бивш треньор на ЦСКА 1948 влиза в щаба на Чиликов
Потвърдено: Роналдо ще играе срещу Нюкасъл
Потвърдено: Роналдо ще играе срещу Нюкасъл