НОВИНИ

Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна (ВИДЕО)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:45, 10.09.2021
6537
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Издирваният от 2018 г. Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. Украинските власти съобщават, че се е укривал в къща до Киев с чужди документи.

Според украинската полиция Брендо е пребивавал в къща под наем, където е открита нарколаборатория. Арестът вероятно е станал на 6-и септември, а кадрите разпространени от полицията ден по-късно. Той ще остане 20 дни в арест в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас.

Украинските спецчасти са арестували Брендо на паркинг край столицата. При операцията полицията е открила нарко-оранжерия в наетата къща. При претърсването са конфискувани хрacти oт кoнoп, oбoрудвaнe, 39 пaкeтa cъc "cтoкa", както и фaлшиви дoкумeнти.

Украинските власти припомнят, че Банев е с издадени присъди за наркотрафик в България и Румъния. Заедно с него полицията е задържала още няколко души, също криминално проявени. Кадри от задържането са разпространени на 7 септември в YouTube канала на украинската полиция.

"Пoлициятa уcтaнoви, чe 55-гoдишeн чуждeнeц, изпoлзвaйки пoдпрaвeни дoкумeнти нa имeтo нa другo лицe, ce e нacтaнил в къщa пoд нaeм близo дo Киeв. Освен това бяха разкрити двама души от обкръжението му, граждани на Молдова и Румъния", каза Наталия Калиновска, началник на комуникационния сектор на отдела за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна.

Действията на българската прокуратура относно екстрадицията на Брендо не закъсняха. От държавното обвинение заявиха, че е започнала процедура за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна. Оттам не се наеха със срокове кога процедурата между двете държави ще приключи.

Прокуратурата извършва действия по екстрадицията на Брендо

Арестът на Брендо определено може да бъде определен като изключителна изненада. Соченият за "кокаинов крал" е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция ,,Кокаинови крале" бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.

6 години затвор за Евелин Банев - Брендо

Според Цветан Цветанов, тогавашен министър на вътрешните работи, каналът, ръководен от българина, е внасял 40 тона кокаин в Италия годишно. Съдебната сага на Апенините продължи четири години и завърши с 20-годишна присъда.

Малко преди старта на делото беше отвлечена 10-годишната дъщеря на Брендо - Лара. Тя беше повече от 45 дни в плен, а след това изненадващо освободена. В Румъния Брендо е осъден на 10 години за пране на пари и трафик на наркотици.

През 2018 г. следите му се изгубиха, след като беше осъден в България за пране на пари. Значимостта на Евелин Банев в криминалния свят описва в свои интервюта дори и журналистът Роберто Савиано, известен с това, че е осъден на смърт от италианската мафия заради разкритията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС прие бюджета на НЗОК, продължават дебатите за голямата актуализация
НС прие бюджета на НЗОК, продължават дебатите за голямата актуализация
Григор Димитров отново ще играе в Антерп
Григор Димитров отново ще играе в Антерп