НОВИНИ

Дания отмени ограниченията срещу COVID-19

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:45, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дания отмени коронавирусните ограничения. Мярката влезе в сила в полунощ в петък.

Тя е следствие на решение на правителството на социалдемократите през август. Според решението COVID-19 вече не се класифицира като "критично за обществото заболяване". Това означава, че Министерството на здравеопазването вече няма право да поддържа рестрикциите.

Миналата вечер за последен път посетителите на нощни клубове трябваше да показват ваксинационни сертификати. За мнозина отпадането на ковид мерките и връщането на свободата е въодушевяващо.

Отпадат и носенето на маски на обществени места, ограниченията за брой участници в публични събития и други мерки. Заболяването от коронавируса вече не се смята за обществена заплаха. Вчера в болниците е имало 127 пациенти с КОВИД-19. Датското правителство обеща да не поддържа мерките по-дълго от необходимото и този момент дойде, съобщи здравният министър Магнус Хойнике.

"Всекидневният живот ще е като преди, ще има свобода. Но трябва да се запазят и добрите навици. Мийте и дезинфекцирайте ръцете си. Ако имате симптоми, се тествайте и при положителен резултат се изолирайте. Болестта още е сред нас и е много заразна, но имаме силни оръжия", заяви датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике.

Най-силното оръжие несъмнено е готовността на датчаните да се ваксинират - 73% от хората на възраст над 12 години са напълно имунизирани. Дания е с една от най-високите степени на ваксинация срещу COVID-19 в света.

Специалисти поясняват, че не е имало нужда от принуда, тъй като хората имат доверие в институциите и с готовност се ваксинират и тестват. Сега се препоръчва ваксиниране на децата над 12-годишна възраст.

Датчаните приеха с готовност и ограниченията, които бяха въведени доста рано и сега мнозина са предпазливи. Някои хора дори не одобряват отпадането на мерките и се опасяват от ново влошаване на обстановката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА пусна в продажба билетите за мачовете от Лигата на конференциите
ЦСКА пусна в продажба билетите за мачовете от Лигата на конференциите
Йосип Томашевич се завърна в Локо (Пловдив)
Йосип Томашевич се завърна в Локо (Пловдив)