НОВИНИ

Пътни фирми излязоха на протест, Асен Василев предложи вариант за разплащане

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:27, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работници и собственици на пътни фирми излязоха на протест пред Народното събрание. Причината е, че държавата е натрупала задължения към изпълнителите на проекти, като някои от тях не са получавали заплата от 4-ри месеца. Пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Асен Василев заяви, че до края на годината държавата може да плати само 322 милиона лева от дължимите близо милиард и половина на пътните фирми. Останалите ще бъде изплащани на траншове.

Работници и собственици на пътни фирми от цялата страна се събраха пред парламента с искания да получат незабавно трудовите си възнаграждения.

"Четири месеца пари не сме виждали, заплати. Искаме стабилност, яснота в плащанията. Обидени сме, защото ние строим пътищата на тази държава, правим ремонти", коментира Красимир Жиков, организатор на протеста.

Протестиращите блокираха за няколко часа бул. "Цар Освободител", а към 9.30 ч. се отправиха на протестно шествие към МС. Регионалният министър Виолета Комитова заяви по повод на протеста, че проблемите идват от това, че за тази година бюджетът за пътните фирми е 382 милиона лева, а са възложени поръчки за над милиард и половина.

"Аз от четири месеца говоря, че заварихме в края на април целия бюджет на АПИ за ремонтни дейности от 382 милиона похарчен от предишното правителство. Пак предишното правителство е възложило на фирмите ремонт за милиард и половина", заяви Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие.

На заседание на бюджетната комисия служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че до края на годината реално на фирмите могат да бъдат платени само 320 милиона лева.

"320 милиона може да бъдат платени тази година реално към фирмите. Остават около милиард, които нашето предложение беше да бъдат разсрочени в следващите 5 години. Ако вие решите да се разсрочват в следващите три години, това означава да има по около 300 милиона плащания във всяка една от трите години по бюджета на АПИ. Това би позволило на АПИ да си върши текущите ремонти, да се извърши и зимното почистване и да си издължи към фирмите", каза Асен Василев, служебен министър на финансите.

В крайна сметка бюджетната комисия ще предложи дължимите над 1 млрд. лева да се изплатят до края на 2023 година. От браншовата камера "Пътища" не приеха предложението на бюджетната комисия и поискаха 60% от парите да бъдат изплатени веднага.

"За нас единственият работещ вариант е да се осигурят средства от държавния бюджет още в рамките на тази година и то една сериозна сума, далеч над 320 милиона, а остатъкът от средствата, които държавата ни дължат и са признати, да ни се изплатят до края на следващата година", заяви Стефан Чайков, председател на УС на БКК "Пътища".

По повод протеста от ГЕРБ-СДС днес заявиха, че по време и на трите кабинета на ГЕРБ не се е стигало до подобен сценарий - строителните компании да работят, а после да няма пари в бюджета за заплати.

"Кога се усетиха тези ръководители от служебното правителство в ресора на МРРБ, че няма ресурс? Когато това направи назначеният от тях директор на АПИ Апостол Минчев и прекрати ремонтите с хипотезата, че за тях средства няма и на следващия ден беше уволнен. Ясно е, че пътното строителство в момента не е приоритет. Няма лошо, че за тях не е приоритет. Така са преценили, но да бъдат честни, да го кажат на фирмите и на работещите в тях, а и на българските граждани. И да спрат да противопоставят политика на политика, сектор на сектор", заяви Николай Нанков, депутат от ПГ "ГЕРБ-СДС".

От браншовата строителна камара заявиха, че ако исканията им не се приемат, протестите ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на заведения в Кърджали излязоха на протест
Собственици на заведения в Кърджали излязоха на протест
„Библиотеката“ започва в нов ден и час, в ново студио и с нови рубрики
„Библиотеката“ започва в нов ден и час, в ново студио и с нови рубрики