НОВИНИ

Какви заявки дадоха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след консултациите при президента (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:11, 20.04.2023
Чете се за: 10:32 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов няма да е номинация за премиер в правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Той смята, че най-добрият вариант е правителство с подкрепата на първите две парламентарни сили. От ПП-ДБ обаче и днес потвърдиха, че няма да подкрепят мандат на първите, но са готови с кабинет с втория мандат - без участие на ГЕРБ. Така и след консултациите при президента компромисът изглежда труден.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков

Румен Радев днес започна ударна серия от консултации. След разговорите си с първата и втората политическа сила, утре той ще се срещне с останалите четири парламентарни групи. Президентът предпочете този път да ускори процедурата в сравнение с есента, защото предишният път депутатите не са се възползвали от даденото време, за да се разберат за правителство и да приемат важни закони. Днес Борисов поиска президентът обаче да им даде време от два-три дни, преди да връчи първия мандат.

Снимки: Десислава Кулелиева

Президентът и лидерът на ГЕРБ седнаха заедно на масата за консултации за първи път от години. Държавният глава се обърна към първата по резултат политическа сила с думите, че най-голямата отговорност за съставяне на правителство, приемането на държавен бюджет и висящи закони е тяхна.

"Колко време според вас е необходимо за водене на пълноценни преговори за съставяне на правителство, и то както сегашните ви амбиции - с вашите доскорошни най-отявлени антагонисти? И ако това не стане, имате ли резервен план? Колко време е необходимо за приемане на държавен бюджет и при двата варианта - ако се състави правителство и ако не се състави. И той се внесе от служебно правителство, защото знаете за сроковете по удължителния закон за бюджета - те изтичат средата на юни", посочи Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му отговори, че нито една партия не може да формира стабилно управление сама и без ГЕРБ.

"Ние знаете, че сме отговорни. Като се опре до бюджета, ще търсим начин да се оправя. Отговорни сме. Няма да оставим държавата да влезе във фалит юни. Полагаме усилия. Търпеливи сме. Грехота е изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалиции, да бъде проиграно, защото ще загубим някой друг избирател. Ако България е над всичко, има шанс да направим нещо стабилно и с Ваша помощ може да се случи", каза още Борисов.

Радев напомни, че трябва да бъде приет закон за държавния бюджет.

"Между другото вчера чух амбициозната Ви заявка - заедно с ПП-ДБ, за държавен бюджет, в който няма да се пипат разходите, няма да се вдигат данъците и ще има 3% дефицит. Пожелавам Ви въображение и успех", каза Радев.

"Абсолютно сте прав, българският народ каза така, но и че нито една партия сама не може да се справи. И го казва няколко пъти подред и всеки лидер, който не отчита този факт, не може да отговори на нито един от вашите въпроси. Сякаш думите изречени са червена линия. Хората казаха - без ГЕРБ не може, но не казаха ГЕРБ, въпреки че са първи, да управляват сами", заяви Борисов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че парламентарните комисии могат да заработят до началото на май, а по-важните законопроекти да бъдат приети в рамките на две-три седмици.

"Надявам се, че до края на месец май, началото на юни голяма част от законите, които и с решение на НС задължихме МС да внесе, вече ще имаме резултат, така че да спазим сроковете по Плана за възстановяване и устойчивост".

Борисов: Няма да съм номиниран за премиер. На който му е мила държавата, сега да направи компромиси

След почти едночасовата среща Борисов заяви, че според него е добре да се забави връчването на първия мандат.

"Да, за разумно време казах - ден, два, три, не е проблем. Но след това се аргументира: "Ще кажат, че съм диктатор. Нали аз бях диктатор, ако диктаторите в света бяха като нас, дай боже, навсякъде такива".

В отговор на въпрос на БНТ лидерът на ГЕРБ посочи, че няма да му е трудно да напише имената на министрите, които да връчи на Радев.

"Те половината ми група са министри. Дето се вика за десет минути мога да ги напиша.

- Тогава номинацията за премиер вие ли сте?

- Аз съм бил три пъти. Три за щастие, дето се вика. Убеден съм, че най-доброто за България е между двете големи партии".

Посочи още, че е простил и на президента Румен Радев вдигнатия юмрук през 2020 г.

"Така е преценил тогава, така е направил. И той ни поздрави за успеха на изборите и предполагам, че си дава сметка - щом сме дошли като първа политическа сила, всичко лошо съм оставил назад, иначе не бих се срещал, не бих си говорил и с Кирил, и с Асен. Това да умееш да простиш в името на нещо по-велико и важно, е добродетел според мен", коментира Борисов.

Радев към ПП-ДБ: Важно е българската общественост да знае докъде можете да стигнете с политическия компромис

Вторите на изборите - коалицията ПП- ДБ, влязоха веднага след ГЕРБ-СДС. Президентът припомни, че заявката им за присъствие в политиката е промяна на стария управленски модел, а те влизат в разговори с ГЕРБ.

"Докъде може да стигнете с този политически компромис с цел съставяне на правителство? Ако това не се случи, как виждате тази възможност с втория - с широка подкрепа или правителство на малцинството, или друга формула? Чух упреци от вашата коалиция, че бързам с мандатите и възпрепятствам работата на 49-ото НС и бързам да отведа страната за избори през юли. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат", попита държавният глава.

ПП-ДБ повториха, че няма да подкрепят първия мандат, но ще се опитат да реализират втория.

"Искам да заявя ,че ние слагаме ясен стандарт в българската политика - това което говорим преди изборите, това е и след изборите. В този смисъл очертахме основните приоритети и всички вие, и българските граждани ги осъзнахте. Време е да направим дълбока реформа в съдебната система, без която ние не можем да бъдем нормална европейска държава", заяви Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

"Аз се радвам, че една година по-късно и два цикъла избори стигаме до законодателната програма на последния редовен кабинет. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени и това беше ясно заявено и от двете партии в предизборната кампания. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП-ДБ и ГЕРБ да работят заедно. Ние няма как да подкрепим кабинет с мандат и участието на ГЕРБ", добави Асен Василев - съпредседател на "Продължаваме Промяната" .

"Ясно е, че това е сложно в тази ситуация на поляризация, че това възбужда чувствителност, но нашата коалиция е единна. Можем да поемем отговорност за управлението на на страната само с втория мандат" каза Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

ПП-ДБ след срещата при президента: Няма да подкрепим правителство с първия мандат, но ще бъдем конструктивни

След разговорите с Радев ПП-ДБ повтори, че компромисът с ГЕРБ е бил законодателната програма, договорена преди дни.

"Поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджетът. Това са реалностите в държавата. Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет. Независимо дали има, или няма кабинет. Това се добавя в ключовите приоритети, които вече бяха заложени в работата на НС", заяви Асен Василев.

ПП-ДБ не отговориха защо очакват подкрепа от ГЕРБ, щом не са готови да подкрепят първия мандат, нито поясниха дали имат готов състав на проект за кабинет.

По темата работиха: Александър Марков, Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна
Преработвателите на слънчоглед у нас са против забраната за внос от Украйна
Министър Весела Лечева поздрави Карлос Насар след триумфа му на европейското първенство
Министър Весела Лечева поздрави Карлос Насар след триумфа му на европейското първенство