НОВИНИ

Утре продължават консултациите за кабинет при Радев. Какви са очакванията на партиите?

Николай Минков
от Николай Минков
19:29, 20.04.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

От "Възраждане" очакват президентът бързо да връчи първия мандат. От ДПС се виждат в опозиция на този етап. За БСП консултациите са формалност.

"След като си е поставил за цел в рамките на два дни да проведе всичките консултации, очевидно е, че ще направи максимално бързо връчване на мандата, което означава, че не бих се изненадал, ако го връчи в събота или още утре - в края на деня. Хипотетично всичко е възможно. Виждаме, че той много бърза. Ние както и в предишното НС заявихме готовността си да получим третия мандат и да представим кабинет, само че, според мен, президентът няма да го даде на нас", каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

"Вчера видяхме първото действие така, че те са доста напред. Говоря за ГЕРБ плюс Промяната, които засега оформят мнозинство в НС. Засега ние не сме част от това мнозинство и засега ние сме опозиция", каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

"Формални! Както винаги и в предишните парламенти тези консултации не спомогнаха за разбирателство между партиите - просто една формална процедура, която президентът ще извърви също толкова формално. Някоя от първи или втори мандат отправят покана към нас, веднага организираме вътрешнопартийно допитване. Ние сме готови, разбира се. Правили сме го и друг път. Смятаме, че така е най-демократично за една партия и ще го проведем в рамките на няколко дни, но едва след като получим покана за участие в някакъв формат за правителство", каза Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

"Тепърва ще видим въобще някой ще разговаря ли с нас, ще получим ли покана и така. На практика в момента и ние гледаме отстрани процеса и разчитаме големите партии да се разберат", каза Станислав Балабанов, "Има такъв народ".

КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА КАБИНЕТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 910 млн. лева повече за здраве в проектобюджета на НЗОК
Над 910 млн. лева повече за здраве в проектобюджета на НЗОК
Стадион "Христо Ботев" получи лиценз за мачовете от Първа лига
Стадион "Христо Ботев" получи лиценз за мачовете от Първа лига