НОВИНИ

Корабът Starship на SpaceX излетя към Космоса, минути по-късно се взриви

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:38, 20.04.2023
6853
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

4 минути продължи полетът на най-мощната ракета, създавана от човечеството. Свръхтежката ракета с космическия кораб Starship на компанията SpaceX се взриви, след като беше успешно изстреляна от космодрума в Бока Чика, щата Тексас.

Бурна радост при отделянето на гиганта от земята с помощта на 33 двигателя. Зрители в Тексас, служители на SpaceX в офисите си в Ел Ей и дори Илън Мъск и хора от цял свят пред екраните следяха със затаен дъх как мегаракетата ще преодолее гравитацията. И ще поеме нагоре и далеч по пътя към сбъдването на голямата мечта човек да стъпи на Марс.

Ракетата носител Super Heavy с кораба Starship на SpaceX беше изстреляна успешно от космическа площадка в Бока Чика, щата Тексас, близо до границата с Мексико. Полетът обаче продължи четири минути, а максималната достигната височина беше 32 км.

Корабът трябваше да се отдели от първата степен на ракетата, но вместо това се взриви. Ракетата трябваше да направи почти пълна обиколка на Земята за 90 минути и да се приводни до бреговете на Хавай.

"Поздравления за екипа на SpaceX за вълнуващия изпитателен полет на Старшип. Научихме много и ще го използваме при следващия полет само след няколко месеца", написа Илън Мъск в Туитър, който купи миналата година за 44 милиарда долара.

С височина 120 метра или почти колкото Хеопсовата пирамида, това е най-голямата и най-мощна ракета, построена на Земята. Тя бие всички рекорди - и развива два пъти по-голяма тяга при изстрелване от SLS - смятана досега за първенец по този показател. И неслучайно - на Starship са възложени надеждите за изпращане на хора до Марс. Планът е да е способна да превози 100 души до Червената планета.

Снимки: БГНЕС

Но преди големия скок в Космоса, близката цел е Луната, а НАСА предвижда да изпраща астронавти на Луната със Starship в рамките на програмата "Артемида", посветена на завръщането на човешкото присъствие на естествения спътник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо искат имунитета на Радостин Василев?
Защо искат имунитета на Радостин Василев?
Кристоф Галтие: Смятам да бъда треньор на ПСЖ през следващия сезон
Кристоф Галтие: Смятам да бъда треньор на ПСЖ през следващия сезон