НОВИНИ

Редица партии поискаха оставката на кмета на Варна Иван Портних

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 20.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

От два дни във Варна се искат оставки. Представители на местните ръководства на "Продължаваме промяната", ДСБ, "Да, България", БСП и "Възраждане" поискаха оставката на кмета на Варна Иван Портних.

Основният мотив е лошото управление и презастрояването на града през последното десетилетие, което, според тях, е довело до поредната голяма водопроводна авария във вторник вечерта, нанесла материални щети.

Ден по-рано кметът на Варна поиска оставката на главния архитект на общината Виктор Бузев, прехвърляйки му отговорността за лошата визия на града. Още по темата вижте в следващия репортаж.

Кметът на Варна иска оставката на главния архитект на общината

От "Продължаваме промяната", ДСБ и "Да, България" обвиниха кмета на Варна Иван Портних, че не спазва Закона за устройство на територията, тъй като години наред не е внасял в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план.

"Това е единственият кмет в България, който не изпълнява този закон. Варна е презастроена точно поради тази причина. 03:42: Основната причина за тази авария е презастрояването. Така че вината на г-н Портних в случая е на 100%", заяви Васил Василев, председател на ДСБ - Варна.

Според "Продължаваме Промяната", кметът Портних дълго време управлява общината като частна фирма.

"Много оставки би трябвало да се поискат, но най-вече кметът трябва да даде своята оставка. Всички знаем защо, а не да търсят жертвени агнета, с които да може да изпере имиджа си преди следващите местни избори", каза Благомир Коцев от "Продължаваме промяната" - Варна .

Последната голяма водопроводна авария, която нанесе щети по инфраструктурата, е капката, с която е преляла чашата на търпението към лошото управление на града, посочиха от БСП - Варна.

"Девет години ли са необходими, за да видиш всички тези слабости, които кметът сочи на Бузев, за които самият той носи отговорност и за общия устройствен план, и за подробния устройствен план, и за другите неща, които стават в града", коментира Димитър Чутурков, общински съветник от БСП.

Каква е причината за голямата ВиК авария във Варна?

От "Възраждане" - Варна също поискаха оставката на Иван Портних заради водопроводната авария и безобразното, според тях, управление на града.

Потърсихме за коментар кмета на Варна, но до края на работния ден не получихме отговор. Ден по-рано Портних пък поиска оставката на главния архитект на Общината Виктор Бузев с основен мотив - липса на визия за цялостното развитие на града.

"Когато преди години си стиснахме ръцете, обещанията бяха едни, но за съжаление днес виждаме, че голяма част от тези неща не се случват, напротив. Проявяват се ясно тенденции, които категорично не съответстват на моите представи за развитието на града ни", каза Иван Портних на 19.04.2023 г.

Портних обвини главния архитект за липсата на прозрачност в работата на Експертния съвет за устройство на територията, в пасивно отношение към паметниците на културата в града, за незаконните бараки на "Златни пясъци" и за презастрояването в определени зони на Варна. Архитект Бузев коментира, че е изненадан от искането за оставката му и ще отговори на обвиненията идната седмица.

Екип на БНТ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Шишков връчи разрешителното за ползване на стадион "Христо Ботев" на кмета на Пловдив Здравко Димитров
Иван Шишков връчи разрешителното за ползване на стадион "Христо Ботев" на кмета на Пловдив Здравко Димитров
Рафаел Надал ще пропусне и Мастърса в Мадрид
Рафаел Надал ще пропусне и Мастърса в Мадрид