НОВИНИ

Каква е причината за голямата ВиК авария във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
22:55, 19.04.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е ясна причината за голямата ВиК авария във Варна. Според управителя на дружеството в града предполагаемите причини са големият наклон на трасето и бумът на строителство в свлачищния район.

Аварията на магистралния водопровод Варна - Златни пясъци наводни един от основните булеварди в града. Домакинства без вода няма. От снощи се захранват от стария магистрален водопровод.

Водата от спукания магистрален водопровод отнесе близо 20 метра от асфалтовата настилка на улицата под която минава. Разрушени са и тротоарите.

"Причините няма как да са ясни поради факта, че ние няма как да ги обследваме и да ги установим. Първо нямаме такова задължение и второ нямаме такава компетенция като ВиК оператор да установим причините за авариите, които възникват", заяви Петър Карагьозов, главен инженер на ВиК-Варна.

Изливащата се с голям дебит вода е притеснила живеещите в района на аварията. Те казват, че се е чул силен шум, след което улицата е заприличала на река. Хората разказват, че подобни аварии се случват често.

"Предните пъти поне отнема между два и три месеца, за да се ремонтира улицата. Така че следващите от два до три месеца очакваме да е в това състояние, но по-лошото е, че след няколко години ще се случи същото", допълни Веселин Стоилов.

От ВиК-Варна обещаха да възстановят щетите по инфраструктурата в рамките на две седмици.

Екипи на ВиК възстановяват повредения участък от водопровода.

"Най-малкото ще се смени една тръба, като ще обследваме следващата да не би да има нарушение. Ако се наложи и тя ще бъде сменена", коментира Петър Карагьозов, главен инженер на ВиК-Варна.

Според живеещите тук обаче ще има още аварии, защото се работи "на парче".

"В отвора - метална тръба, стара. Те сега ще дойдат, тази старата 20 метра от нея ще подменят с метална и след година или две ще се скъса на следващата снадка. Това се случва за шести или седми път в последните десетина години", каза още Веселин Стоилов.

Според водоснабдителното дружество последната голяма авария в този участък е станала преди 6 години.

Водопроводът е изграден през 2006 г. Минималният му срок на експлоатация е 50 години. В дългосрочен план от ВиК-Варна имат идея да подменят 150 метра от водопровода, за да се предотвратят следващи аварии.

Репортери: Петър Дойкински и Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов и Матей Казийски със загуби в полуфиналните плейофи в Италия
Алекс Николов и Матей Казийски със загуби в полуфиналните плейофи в Италия
Жиру удължи контракта си с Милан
Жиру удължи контракта си с Милан