НОВИНИ

Изчезнаха животоспасяващи лекарства за диабет

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:30, 19.04.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Животоспасяващи лекарства за диабетици липсват в аптеките. По данни на Асоциацията на собствениците на аптеките около 20 жизненоважни лекарства за диабетици липсват сред дистрибуторите, а това води и до липса на доставки в аптеките.

Една от липсите е на Фиасп - инсулин с бързодействащ ефект на намаляване на кръвната захар. По данни на Здравната каса средномесечно от началото на миналата година досега между 3500 и 5000 пациенти са се лекували с продукта.

От около 4 години, за да живее, при хранене Искра задължително използва точно този инжекционен разтвор. Преди няколко дни обикаля аптеките една след друга в опит да го открие.

"Обиколих 20 аптеки, в 21-вата го намерих. Бяха 6 бройки. 3 ми дадоха на мен, а 3 оставиха за едно детенце. Нали се сещате, че ако бяха само 3 бройки, аз щях да се лиша от инсулина и да го предоставя на детето", заяви Искра Иванова.

Организмът ѝ не се влияе добре от заместители - затова опция за замяна няма.

"Това е лекарството, без което аз не мога да се храня. Това е кощунство, това е подигравка с хората. Значи аз утре вдигам някакви захари 20 - 30, получавам кома и довиждане", допълни Искра Иванова.

В България са внесени и доставени към търговците на едро количества, надхвърлящи нуждите на пациентите, каза за "По света и у нас" производителят.

В своя позиция от Асоциацията на търговците на едро с лекарства обаче посочват, че в момента разполагат с ограничени количества и изпитват затруднения с изпълняването на всички заявки от търговци на дребно. А заявките за доставка, които правят до притежателя на разрешение за употреба, се изпълняват частично.

БАТЕЛ: Към настоящия момент разполагаме с ограничени количества и изпитваме затруднения с изпълняването на всички заявки от търговци на дребно. Заявките за доставка, които правим до притежателя на разрешение за употреба на лекарствения продукт се изпълняват частично. Водещ принцип на членовете на БАТЕЛ е сигурността на пациента чрез осигуряването на навременна терапия и медикаменти в точното време, на точното място, но може да доставим само това, с което разполагаме.

От здравното министерство заявиха, че налични количества има. Последната доставка до аптеки е за над 12 000 опаковки, а това задоволява потребностите към настоящия момент, допълват още от министерството.

По данни на Притежателите на разрешения за употреба към настоящия момент налични количества има и в склада на представителя на ПРУ, и в складовете на търговците на едро. Данните за налични количества се потвърждават от регулярно извършваните проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата на място в складовете на търговците.

Резултатите от тях показват, че количества се разпределят до аптеки. Последната доставка е осъществена в количество над 12 000 опаковки. Същите са достатъчни, за да задоволят потребностите към настоящия момент.

"Проблемът е, че от дистрибутора не стигат до аптеките. Докато няма промяна в закона, който да направи това невъзможно, т.е. износът на жизненоважни лекарства невъзможен, те ще продължат да се изнасят и ще продължи да има дефицит. Законът трябва да работи в полза на хората, а не в полза на износителите, както е в момента", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеките.

"За мен е престъпление да си играеш с живота на хората", каза още Искра Иванова.

И докато уж в складовете има достатъчни количества, а диабетиците не могат да открият лекарството в аптеките, те търсят помощ помежду си в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на скандинавски медии: Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море
Разследване на скандинавски медии: Русия има програма за саботаж на критична инфраструктура в Северно море
Петър Касабов пред БНТ: Състоянието на Миглена Селишка не е добро
Петър Касабов пред БНТ: Състоянието на Миглена Селишка не е добро