НОВИНИ

След избора на председател на НС: Разговори за правителство все още не са водени (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:14, 19.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Все още темата за съставяне на правителство не е на дневен ред. Това потвърдиха днес от първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Единодушни са и по темата, че основната функция на всеки един парламент е да излъчи редовен кабинет. Кога ще има лидерска среща по темата обаче все още не е ясно.

Видимо доволен от голямото мнозинство, с което Росен Желязков бе избран за председател на 49-ото НС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов погледна напред към възможностите за съставяне на редовно правителство. С първия мандат, по думите му, трябва да се изчерпат всички опции между първите две коалиции, което навсякъде по света носи доверие и спокойствие. Заяви, че по време на заседанието на парламента днес е видял, че ПП и ДБ могат да си говорят само с ГЕРБ-СДС и ако двете формации намерят решение, това ще е най-стабилното и добро за България. Затова и призова за търпение.

"И те, и ние го виждаме. И днес, ако им гледахте физиономиите, и техните, и нашите - това излъчваха. Нека използваме тези дни, лишени от чувството за величие всички. Виждайки какво се случи днес в парламента. Виждате каква все още омраза има особено между другите партии. Това, което видях е, че партията на Промяната и "Да, България" могат да си говорят само с нас", заяви Бойко Борисов.

Борисов видя дни наред възможност за работа по съдебната реформа, плана за възстановяване и устойчивост и другите одобрени от работните групи законопроекти и заяви, че лидерски разговори с втората по големина политическа сила за правителство ще има, когато всички станат готови.

След срещите с лидерите на всички парламентарно представени партии, последната от които бе днес с Костадин Костадинов, Бойко Борисов знаел съвсем ясно от кого каква подкрепа може да очаква. Надява се също, че президентът Румен Радев има интерес България да е добре, да има редовно правителство и затова очаква той добросъвестно и добронамерено да се отнесе към това кога да връчи първия мандат.

По-рано от втората по големина политическа сила ПП-ДБ потвърдиха, че до момента разговори за кабинет не са водени.

"Всички знаем, че трябва да има редовно правителство, но до този момент нямахме мандат за подобно обсъждане", заяви Николай Денков.

"Въпросът за правителството е към първата политическа сила. Като им го връчат първия мандат, питайте Бойко Борисов какво ще прави. Ако не успее за втори път да състави правителство, тогава ще видим какво ще правим", заяви Атанас Атанасов.

Лидерът на "Възраждане" пък даде нова и интересна заявка за възможна подкрепа.

"Днес ще внесем предложение за премахване на американските бази в България, ако то бъде подкрепено, ще помислим за подкрепа и конституционно мнозинство", заяви Костадин Костадинов -председател на "Възраждане".

От ДПС припомниха, че са предложили проект за изменение на Конституцията в глава Съдебна реформа, който щели да внесат отново. Ще приемат и всякакви предложения, за да бъде направена дълбока конституционна реформа в глава "Съдебна система".

Какви промени предлагате вие?

"Предлагаме разделяне на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, начина на функциониране на прокуратурата, премахване на Надзора за законност от правомощията на главния прокурор и т.н.", заяви Хамид Хамид, заместник-председател на групата на ДПС.

Не коментираха обаче вариантите за бъдещ редовен кабинет. От БСП засега не отговориха дали ще подкрепят правителство, предложено с първия мандат.

"Знаете, че ако въобще се стигне до там, ще питаме нашите членове. Така че няма смисъл сега да коментираме", заяви Кристиан Вигенин от "БСП за България".

От най-малката парламентарна партия бяха още по-лаконични.

"Ние сме ясни", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Утре разговорите по законодателната програма продължават, а кога ще започнат тези за правителство - въпрос с все още много неизвестни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева се класира служебно за финала на европейското по борба в Загреб
Юлияна Янева се класира служебно за финала на европейското по борба в Загреб
Забрадки и украси за глави: Откриха изложба на редки образци от цялата страна
Забрадки и украси за глави: Откриха изложба на редки образци от цялата страна