НОВИНИ

Росен Желязков оглави парламента, кои са заместниците му (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:45, 19.04.2023
Чете се за: 07:27 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Росен Желязков от ГЕРБ оглави парламента. Изборът му стана факт след поредица от срещи и уговорка между първите две парламентарни сили. Кандидатурата на Желязков беше подкрепена и от "Има такъв народ". С избора на парламентарно ръководство приключи и първият пленарен ден, който започна миналата сряда и продължи точно една седмица.

Седмица след старта на 49-ото Народно събрание депутатите си избраха председател. При повторното гласуване на двете кандидатури за поста - на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от "Възраждане", със 136 гласа беше избран Росен Желязков.

Той беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. "Възраждане", ДПС и БСП гласуваха "въздържал се". Първите две парламентарни групи постигнаха джентълменско споразумение, ако след три месеца парламентът продължи своята работа Росен Желязков да подаде оставка и на поста да бъде избран кандидатът на ПП-ДБ Никола Минчев. Това предложение обаче не срещна подкрепа от останалите парламентарни групи и предизвика първия сериозен дебат в пленарната зала.

Ключов ден в парламента (Снимки)

След повече от час дебат мнозинството в парламента избра Росен Желязков. От парламентарната трибуна той увери, че осъзнава отговорността и очакванията на обществото за сигурност, справедливост и стабилност.

"Тези очаквания предпоставят ние да знаем и ръководим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда. Да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция. Благодаря ви, колеги!", заяви Росен Желязков, председател на Народното събрание.

Надява се, че разговорите между парламентарните групи ще бъдат конструктивни.

"Надявам се, че политическият разговор, колкото и чуплив да е той, би могъл да доведе до нещо по-различно от това, което наблюдавахме през последните 4 регистратури", допълни Росен Желязков.

След избора на Желязков най-възрастният депутат в парламента Вежди Рашидов напомни, че страната има нужда от стабилни работещи институции.

"На България ѝ трябва едно правителство, един парламент и един пълен мандат от 4 години, за да може наистина поезия на коляно да, но държава не се прави на коляно", коментира Вежди Рашидов, ПГ на ГЕРБ-СДС.

Преди гласуването Десислава Атанасова обяви от парламентарната трибуна джентълменското споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротационно председателство както за председател на парламента, така и на Комисията по правни въпроси.

Кой е Росен Желязков?

"Този наш ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи, че не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че този ангажимент би се спазвал в бъдеще както от страна на ГЕРБ-СДС, така и от страна на ПП-ДБ", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Корнелия Нинова остро се противопостави на това споразумение и припомни критиките към БСП за подкрепата на Вежди Рашидов за председател на предишния парламент при подобна патова ситуация. Цитира изказвания на депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които заявяват, че биха си отрязали ръката, ако гласуват за опонентите. И специално се обърна към "Продължаваме Промяната".

"Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж джентълменско споразумение. Какво е това, уважаеми колеги, коалиция на джентълмени с по една ръка. Вие дойдохте на крилете на протеста, оглавихте го, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в затвора, в ареста. Хайде, дайте обяснение на българския народ какво правите, ние няма да подкрепим предложението за Росен Желязков", допълни Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Цончо Ганев от "Възраждане" нападна ПП-ДБ с думите, че изчегъртването на ГЕРБ свършва и започва замазването.

"Вашите избиратели това, което виждат в момента, е, че вие превръщате техния вот, вие подменяте техния вот и превръщате техните избраници, вас самите, в патерица на ГЕРБ", коментира Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Тримесечен председател на НС в Конституцията няма, заяви Мустафа Карадайъ. Обяви, че ДПС ще е опозиция.

"Това, което чуваме от тази трибуна, от изказвалите се от мнозинството, можем да го определим по тийнейджърския модел ГЕРБ плюс Промяната равно на подмяна", каза Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

ИТН още първия ден обявиха, че председател на парламента трябва да бъде излъчен от първата политическа сила.

"Ние не си връткаме на ротационен принцип мнението. Що се отнася до другите екстравагантни идеи за ротационно въртене, това е противоконституционно, подкрепа не очаквайте от нас в тази посока", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Асен Василев отговори на отправени критики. Напомни, че има решение на националните ръководства на коалицията, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ с първия мандат или с участие на ГЕРБ.

"Коалиция няма, така че всякакви приказки за коалиция ги няма. Има предложена ясна законодателна програма. Разбира се залата трябва да я приеме или отхвърли. Това, което ние искаме да гарантираме на нашите избиратели е, че няма да се занимаваме един месец и половина с Изборен кодекс, а ще се занимаваме един месец и половина с ползотворна работа, която е важна за държавата", каза още Асен Василев, ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Депутатите избраха и шестима заместник-председатели, по един от всяка парламентарна група. Това са Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната - Демократична България", Цончо Ганев от "Възраждане", Филиз Хюсменова от ДПС, Кристиан Вигенин от "БСП за България" и Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев започва утре консултациите за правителство
Президентът Румен Радев започва утре консултациите за правителство
Феновете на Пирин с призив към полицията преди мача с ЦСКА в неделя
Феновете на Пирин с призив към полицията преди мача с ЦСКА в неделя