НОВИНИ

Какви мерки срещу украинското зърно приеха Полша, Унгария, Словакия и Румъния

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:14, 19.04.2023
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

В Румъния ще запечатват и проследяват транзитните товари украинско зърно през своя територия. От днес страната ще контролира на качеството на украинските хранителни продукти още на границата. Букурещ не наложи забрана за вноса на украинско зърно, каквато вече въведохме ние, Полша, Унгария и Словакия. Варшава се споразумя с Киев за подновяване на транзита на украински храни през полска територия. Унгария разшири списъка на забранени за внос украински храни.

По видеовръзка румънският министър на земеделието е призовал украинския си колега да намери бързо решение за ограничаване на износа на зърно и маслодайни култура за Румъния, съобщи Букурещ. Двамата ще разговарят в петък в румънската столица. Румънската страна подчертава, че подкрепя мерките на Брюксел в помощ на Украйна и ще продължи транзита на зърно за трети страни.

Унгария разшири временната забрана за внос на украинска продукция, като включи в нея мед, вино, хляб, захар и редица месни и зеленчукови продукти. След преговори с представители на Украйна във Варшава, Полша реши да вдигне забраната за транзита на украински храни през своя територия.

"Доволен съм, че беше възможно да се договори такъв механизъм, който ще гарантира, че в Полша няма да остане нито един тон зърно", заяви Роберт Телус - министър на земеделието на Полша.

Заради протести на фермери предшественикът на Роберт Телус подаде оставка като земеделски министър.

"Решихме, че транзитът през Полша ще бъда позволен от петък. Полската страна ни информира за техническите аспекти на транзита на украински стоки през нейна територия. Убедени сме, че украинските износители ще изпълнят отговорно изискванията", коментира Юлия Свириденко - вицепремиер на Украйна.

Забраната на Варшава за внос на украинска земеделска продукция засяга и захар, месо, плодове и зеленчуци, мляко и яйца. Новината за подновения транзит идва на фона на струпване на камиони по границата между двете страни.

"Това е мизерия. Тук сме от пет дни, няма кошчета за отпадъци, нито тоалетни. Привършваме водата и хляба, а тук няма магазин", каза Марек - шофьор от Полша.

"Тръгнал съм за вода. Това е на километър и половина от камиона ми. Край пътя няма нито тоалетни, нито вода. Тук съм от четвъртък", каза Филип - шофьор от Украйна.

Киев потвърди, че транзитът през Полша ще бъде подновен, но изрази тревога за съдбата на споразумението с Москва за износ на зърно през украинските пристанища на Черно море. Украинският земеделски министър посочи, че е невъзможно да се предскаже колко кораба ще пропусне Русия.

Сегашното споразумение, договорено с посредничеството на Турция и ООН, изтича на 18 май. Русия обвързва продължаването му с улеснения износ на нейните зърно и торове. Земеделският износ има значителен дял в Брутния вътрешен продукт на Украйна. Страната трябваше да намери алтернативни маршрути заради ограничения достъп до собствените си пристанища след руската инвазия. Така по логистични причини значителни количества украинска селскостопанска продукция се озоваха в съседни държави и изкривиха местното търсене и ценовите равнища. Украинският износ на зърно не се облага с митата на Евросъюза и е по-евтин от продукцията на 27-те.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу Алекс Де Минор в Барселона в четвъртък по обяд
Григор Димитров срещу Алекс Де Минор в Барселона в четвъртък по обяд
Питбул уби собственика си в София
Питбул уби собственика си в София