НОВИНИ

Три години след катастрофата - отложиха делото за смъртта на Милен Цветков

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:40, 19.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Точно три години след жестоката катастрофа, при която загина Милен Цветков, Върховният касационен съд отложи делото за смъртта на журналиста. Причината - подсъдимият Кристиан Николов не можа да се яви в съдебната зала, защото е болен от COVID-19. По-късно през деня колеги и близки на Милен Цветков се събраха на мястото, където той загина, за да почетат паметта му.

Три години от фаталния удар и от последния дъх на Милен Цветков. Ликът на журналиста и цветя оставиха днес негови приятели и колеги на мястото на жестоката катастрофа.

"Аз не знам дали изобщо има и дали изобщо може да има справедливост, защото Милен го няма и за близките му хора няма какво да възстанови това, че него го няма, но според мен е много важно за българите, за нас е важно да има законност в този случай", заяви Лора Крумова, журналист.

ВКС отложи делото за смъртта на Милен Цветков, днес се навършват 3 години от катастрофата

Обвиняем за катастрофата, при която загина журналистът, е Кристиан Николов. Дълга съдебна битка търси отговори и справедливост. Дело, в което се сблъскаха тезите на обвинението и защитата дали Кристиан е шофирал след употреба на наркотици или хранителни добавки. Той беше осъден на 9 години затвор, но делото стигна до ВКС след протест на прокуратурата.

Две години след смъртта на Милен Цветков на картата в район Подуяне в София се появи улица с неговото име. А три години след трагедията все още няма окончателна присъда.

Процесът за смъртта на журналиста е на последна съдебна фаза, но днешното заседание беше отложено, защото обвиняемият е болен, а иска лично да упражни правото си на защита.

"Очевидно е болен, мисля, че представихме сертификат за това нещо, макар прокуратурата да не го приема", допълни Любомир Таков, адвокат на Кристиан Николов.

"Би трябвало да се приложи документ за това, че е карантиниран, какъвто нямаше", добави Божидар Джамбазов, прокурор.

"Ние твърдим заедно с държавното обвинение, че престъплението е извършено при условията на евентуален умисъл, затова желаем ВКС да отмени решението на Апелативния и да го върне със задължителни указания за разглеждане от друг състав на въззивния съд", каза още Менко Менков, адвокат на семейството на Милен Цветков.

Следващото заседание е насрочено за юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев: В Бюджет 2023 ще се орежат разходите, които не са нужни
Владислав Панев: В Бюджет 2023 ще се орежат разходите, които не са нужни
Юлияна Янева се класира служебно за финала на европейското по борба в Загреб
Юлияна Янева се класира служебно за финала на европейското по борба в Загреб