НОВИНИ

ЕК ще разреши само транзит на украинско зърно през 5 страни членки, включително България

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:33, 19.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер стана ясно, че Европейската комисия предлага да бъде въведена общоевропейска забрана за внос на зърнени култури от Украйна в държавите от първа линия, сред които и България, като се осигури само транзитното преминаване на тези стоки за останалата част от Европейския съюз.

Това са обсъдили заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис и земеделските министри на България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария.

ЕК предлага тази забрана да важи за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, с възможност за добавянето на още два или три продукта.

Засегнатите държави обаче искат този списък да е много по-широк. Брюксел настоява предлаганата общоевропейска мярка да замени едноличните забрани на вноса на продукти от Украйна.

Румънският земеделски министър съобщи, че Европейската комисия планира да забрани до 5 юни вноса на зърно и маслодайни култури в 5 страни членки, ако те отменят индивидуалните си решения в тази посока.

Мярката може да бъде въведена 48 часа след оттегляне на едностранните мерки, посочи Петре Даеа.

Предстоят още разговори с четири държави, без Румъния, които наложиха поотделно пълна забрана за внос на украинско зърно. Букурещ въведе само ограничения и проверки на качеството.

Брюксел ще деблокира допълнително 100 милиона евро в подкрепа на фермерите в петте страни членки, които са най-засегнати от спада на цените на селскостопанската продукция заради войната в Украйна.

Подготвяме втори пакет подкрепа в рамките на общ европейски подход, се казва в писмо на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен до ръководителите на петте държави.

Сумата ще е в допълнение на други 56,3 милиона евро, отпуснати миналия месец в подкрепа на най-засегнатите производители, уточни германски представител.

През май 2022 Европейският съюз премахна митата за една година върху украинския внос на храни. Целта беше деблокиране на износа на украинско зърно след затварянето на коридорите в Черно море заради руската инвазия.

Заради логистични проблеми се стигна до натрупване на украинска продукция в съседните държави, което доведе до изкривяване на пазара и срив на местните цени.

Затова Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България предприеха мерки за защита на собствените си производители, като само Румъния не наложи забрана за вноса.

По темата работиха: Десислава Апостолова, Мартин Гицов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жиру удължи контракта си с Милан
Жиру удължи контракта си с Милан
Владислав Тодоров: Имаме пълната възможност да се класираме за европейското първенство
Владислав Тодоров: Имаме пълната възможност да се класираме за европейското първенство