НОВИНИ

Новите закони за опазване на климата - коментар на евродепутатите Радан Кънев и Петър Витанов

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 20.04.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Европа
Слушай новината

Европарламентът реформира схемата за търговия с емисии на парникови газови и създаде механизъм за корекции на въглеродните емисии на границите на общността. Освен това в помощ на страните членки ще има социален фонд за климата.

Как всичко това ще промени живота ни в "Светът и ние" разясниха евродепутатите Радан Кънев от групата на ЕНП /Християндемократи/ и Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Ако следваме траекторията на ограничаване на емисиите на Европа до момента, през 2030 година няма да е постигната цел 55, а най-вероятно около 30% редукция. Затова са и тези много амбициозни законодателни изменения, които вървят в две посоки - едната са мерки за намаляване на въглеродните емисии, а другата, според мен, доста закъсняла, са мерки за насърчаване на нисковъглеродните индустрии. Без рязка технологична промяна, без ново технологична революция, тези цели не могат да бъдат постигнати", каза Радан Кънев.

Според него, ако се движим само по пътя на ограниченията, социалната и икономическата цена ще бъдат сериозни. Ако вървим по пътя на това Европа и нейните страни членки да са лидер в новите индустриални технологии, може да се постигне обратен ефект - Европа да възстанови икономически, технологични, образователни позиции, каквито е имала в миналото, а днес са загубени в конкуренция с Източна Азия и Северна Америка, допълни той.

За Петър Витанов войната в Украйна е показала колко е важна енергийната независимост за Европа и затова се насърчават всички политики, които водят до установяването ѝ на стария континент. Тази трансформация е необходима, заяви той и допълни:

"Предвид спецификата някои въглеродно интензивни производства бяха възобновени, но като цяло войната в Украйна не възпря тази амбиция за зелена трансформация."

По думите на Кънев т.нар. втора система, засягаща отоплението и транспорта, е най-противоречивата в това законодателство. Тя е и причината голяма част от българската делегация да се въздържи при това гласуване, заяви той.

"Въпросът е моментът на преход колко ще е болезнен, особено за хората, които са в неравностойно положение, а и за бизнесите, които се конкурират на един глобален пазар", подчерта евродепутатът и допълни: "За мен основният, ключов проблем е степента на неподготвеността на българската държава и българското обществено мнение. Ние не сме готови и това е наша вина."

Цената, която ще се плати е висока, възможно е наистина хората в Европа да намразят зелените политики, отбеляза Витанов.

"Климатичните промени са стигнали до критична точка. Цели цивилизации са се самоунищожавали заради своите действия. Трябва да променим начина, по който консумираме, свърхпроизводството, свръхпотреблението - те имат нужда от промяна", категоричен беше той.

Какво още казаха българските евродепутати - вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Иванова: Името на баща ми носи големи очаквания, бих дала всичко, за да съм в националния отбор
Симона Иванова: Името на баща ми носи големи очаквания, бих дала всичко, за да съм в националния отбор
ЕП призова за спешни действия за връщането на насилствено отведените украински деца
ЕП призова за спешни действия за връщането на насилствено отведените украински деца