НОВИНИ

ЕП призова за спешни действия за връщането на насилствено отведените украински деца

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:10, 20.04.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 16 000 са отвлечените украински деца, насилствено отведени в Русия, а досега само 361 деца са били върнати в домовете им. Това стана ясно по време на дебат в Европейския парламент, в който евродепутатите призоваха за спешни действия на ЕС и международната общност за връщането на децата по домовете им в Украйна.

По време на дебата в Европарламента стана ясно, че точният брой на насилствено отведените в Русия украински деца не е ясен, защото различните източници предоставят различна информация. Еврокомисарят Вера Йоурова цитира данни от Киев.

16 000 украински деца насилствено са отведени в Русия

"Според данни на Националното информационно бюро на Украйна от миналия петък става дума за повече от 16 000 деца. Хагската конференция по международно частно право, в която Русия членува, излезе с позиция, в която заявява, че не трябва да се провеждат международни и национални процедури за осиновяване на деца - граждани на Украйна, докато страната се намира в състояние на война", каза Йоурова.

Йоурова подчерта, че осиновяването след насилствено отвеждане е военно престъпление. Именно затова Международният наказателен съд в Хага издаде на 17 март заповеди за арест на Владимир Путин и на руския детски омбудсман Мария Белова. Според нея всяка една държава от ЕС е длъжна да изпълни тази заповед.

Евродепутати изразиха съмнение дали всички държави в ЕС биха арестували Путин, ако той се окаже на тяхна територия.

"Когато заповедта за арест на Путин беше издадена, ръководителят на кабинета на Виктор Орбан каза, че в Унгария Путин няма да бъде арестуван", каза Каталин Чех - евродепутат от "Обнови Европа", Унгария.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин

Някои от евродепутатите сравниха действията на днешна Русия със съветския режим. Според тях насилственото депортиране на деца напомня за времето на лагерите на Сталин. Вера Йоурова обеща ЕК да направи всичко възможно отговорните за отвличането на украински деца да бъдат изправени пред съд. Тя припомни ангажимента, който Урсула фон дер Лайен пое, заедно с Полша, да организира кампания за откриването и връщането на украинските деца по домовете им.

Специално: Изчезналите деца на Украйна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите закони за опазване на климата - коментар на евродепутатите Радан Кънев и Петър Витанов
Новите закони за опазване на климата - коментар на евродепутатите Радан Кънев и Петър Витанов
Циципас и Синер се класираха за четвъртфиналите в Барселона
Циципас и Синер се класираха за четвъртфиналите в Барселона