НОВИНИ

Какво обсъждаха президентът и кабинетът с шефовете от "Лукойл"?

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 08.09.2022
Чете се за: 05:12 мин.
Политика
Слушай новината

Правителство и президент се срещнаха с представители на "Лукойл". Бяха обсъдени мерки за осигуряване на българския пазар с горива.

Разговорите са в контекста на петролното ембарго, което ЕС наложи на Русия, и от което България е изключение до края на 2024 г. Кабинетът и "Лукойл" са обсъдили и всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители, съобщиха от правителствената информационна служба.

Срещата на представителите на "Лукойл" и "Лукойл Нефтохим Бургас" с президента Румен Радев се проведе по негова покана. От публичната част на разговорите стана ясно, че се обсъждат два въпроса: осигуряване на горива за пазара в контекста на европейското петролно ембарго срещу Русия. България има изключение от това ембарго до края на 2024 г.

Пред руснаците президентът Румен Радев посочи, че са необходими мерки за стабилизиране на икономическата среда и борба с инфлацията. А горивата на "Лукойл" са ключов компонент в това отношение.

В началото на юни ЕС прие шестия пакет санкции срещу Русия. Сред мерките е поетапно прекъсване на доставките на руските суров петрол в рамките на шест месеца и на доставките на петролни продукти в рамките на 8 месеца.

Радев на срещата с "Лукойл" призова за мерки заради цените на горивата

На срещата си с Вадим Воробьов, Андрей Матюхов и още трима висши мениджъри от "Лукойл" президентът Румен Радев благодари, че руснаците са се отзовали на инициативата на служебното правителство, което търси ефективни решения за борба с инфлацията и развитие на предвидима и стабилна среда в страната.

"От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя и стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на кризи. "Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, съдържащ преобладаващ дял от пазара", каза Румен Радев.

Именно заради силната пазарна позиция на "Лукойл" и рафинерията в Бургас президентът призова енергийната компания и кабинетът да изработят мерки за стабилизиране на икономиката.

"Затова считам, че предстоящата Ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител. Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя", каза Радев.

Кабинетът и "Лукойл" вече са водили разговори за мерки, така че да бъде осигурен пазара на горива.

Премиерът Гълъб Донев се срещна с представители на ръководството на „Лукойл“

"В последните няколко дни членове на българското правителство, както и мениджъри на нашата компания, проведоха редица срещи, на които се набелязаха мерки, за да може да осигурим с възможности и вътрешния пазар", каза Вадим Воробьов, президент на "Лукойл".

"Лукойл" и правителството са водили разговори как да бъдат овладени инфлационните процеси и мерки за стабилизиране на икономическата среда в страната. Ще бъдат разгледани и всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители.

"За целта ние изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Ние се договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки в един по-кратък период от време, за да поддържаме икономиката", каза Вадим Воробьов.

България има дерогация от европейското ембарго до края на 2024 г.

"Ние също така имаме, макар и не много ясно, разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите от момента, в който ембаргото влезе в сила", каза Воробьов.

"Лукойл" и кабинетът са обсъдили и как ще оперира компанията до пълното влизане на ембаргото за ЕС, в България - в края на 2024 г. и след това.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивските отбори с подкрепа към засегнатите от наводненията села
Пловдивските отбори с подкрепа към засегнатите от наводненията села
След проверката: Временно се спират сечите около засегнатите от наводнението села
След проверката: Временно се спират сечите около засегнатите от наводнението села