НОВИНИ

След проверката: Временно се спират сечите около засегнатите от наводнението села

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:07, 08.09.2022
Чете се за: 04:42 мин.
Общество
Слушай новината

Няма незаконна сеч в района на наводнените села. Експерти и служебният земеделски министър Явор Гечев направиха обход на горите над Каравелово. Детайлни резултати от проверката ще станат ясни до седмица, когато ще бъде готов доклад.

Стана ясно, че се забранява изсичането на дървета във водосбора на пострадалия район.

По време на проверката беше и екип на БНТ. Пътуването продължи повече от час с високопроходими автомобили в горите, а след това пеша - над 10 километра. Водачи бяха хора от Каравелово.

Нашият екип видя дере, през което е минала част от водата, заляла селото, както голямо количество повалени от водите дървета.

Беше локализирано сечище, на което беше направена проверка. Стана ясно, че сечта е одобрена през 2019 година, като одобрени за изсичане са дървета, които са болни. Беше пуснат и дрон, за да се види каква е ситуацията във вътрешността на гората.

Ще се провери детайлно дали са допуснати нередности и дали в действителност са изсечени болни дървета - общо 75% от 125 декара. Ще бъде направен и доклад, който ще стане готов идната седмица и той ще каже дали е имало нарушения.

За момента мнението на експертите, които бяха там е, че въпросната сеч не е повлияла на наводнението.

"Аз не казвам дали е законно или не, дебели са и държат склона, всичко се е свлякло в дерето. За мен това не е правилно", каза Иван Иванов.

"Оттук нататък ви предлагам да направим пълна проверка, вдигаме дрон, и определяме законна ли е сечта", каза земеделският министър.

"Търсим абсолютно всичко. Проверяваме на място. Данни за незаконна сеч, дали излизаме от сервитутите на разрешителните на сечта, дали сечта е такава, като процент колкото е, абсолютно. Тоест пълна проверка с всичките. Имаме екипи, включително от "Басейнова дирекция". Имаме от РИОСВ, тоест пълна проверка на всичко. Аз съм на гости, тъй че където ни закарате, там отиваме. Имаме пълната готовност на картографи, на карти, 10 години назад какви са били сечищата и разрешенията и сечи, джипиес координати, дронове, отиваме на мястото, където ни водят местните, които през вас ни алармираха в крайна сметка за всичките тези неща, да видим това, което излиза на хартия, като разрешителни, дали на място отговаря", уточни по-рано Явор Гечев.

Земеделският министър: Проверките в горите около наводнените села ще продължат, колкото е необходимо

"Днес главно ще проверяваме сигнали на местните общност за незаконни сечи, които според тях са незаконни. Пътят е 16 км, той е непроходим, но това няма да ни спре. Характерно за района - тази 50-хилядната площ от държавните гори са канелени горски почви - това са най-непропускливите почви. Тези свлачища, които ваши колеги ги показват като едни просеки или ски писти - това са свлечена дървесна маса в една със земната маса. Там не е извършвана сеч. В землището има над 60 позволителни за сеч по закона за горите. Половината са за местно население - за дърва за хората, останалите са местни фирми за извършване на услугата - до временен склад. Тези фирми - една част са местни фирми, защото законът го изисква, другите са на общо основание, след проведена процедура", каза Здравко Луканов - директор на ЮЦЗП.

Проверките продължават и утре.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво обсъждаха президентът и кабинетът с шефовете от "Лукойл"?
Какво обсъждаха президентът и кабинетът с шефовете от "Лукойл"?
Продават "Вера Су" на търг, началната цена е почти половин милион долара
Продават "Вера Су" на търг, началната цена е почти половин милион долара