НОВИНИ

ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта за първи път в историята си

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:25, 08.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Европейската централна банка повиши основния лихвен процент с рекордните 0.75%. Толкова голямо повишение след заседание на банкерите на Еврозоната се случва за първи път от създаването на еврото. Така основната лихва достигна 1.25%. Водеща причина за решението на централните банкери е, че инфлацията в Еврозоната остава твърде висока спрямо дългосрочните цели, а Кристин Лагард обяви, че повишаването на лихвата ще продължи.

Европейската централна банка прие най-голямото увеличение на лихвата от 1998 г. Банкерите повишават лихвата за втори път от юни досега, след като 11 години бяха поддържали отрицателна лихва. С новото повишение с рекордните 0.75 базисни пункта ЕЦБ се опитва да се справи с високата инфлация. Тя достигна 9.1% в Еврозоната през август и е далеч от средносрочната цел от 2%.

"Инфлацията при енергоносителите остава изключително висока - 38.3%. Тя продължава да е основен фактор за общата инфлация", заяви Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

Кристин Лагард очаква икономиката да се охлади в последното тримесечие на тази година и началото на следващата. От ЕЦБ коригират и прогнозата си за икономическия растеж в Еврозоната. Очакванията са през настоящата година икономиката да нарастне с малко над 3%, а през следващата да се понижи близо до 1%. Основен риск в краткосрочен план би било допълнителното нарушаване на енергийните доставки, но ако цените на енергоносителите се понижат, може да се очаква намаляне на инфлационния натиск, каза Лагард.

"Продължителна война в Украйна поставя под огромен риск икономическия растеж, особено за компании и домакинства, които са изправени пред трудности в доставките на енергоносителите", допълни Кристин Лагард.

От ЕЦБ очакват, че инфлацията ще се запази висока за продължителен период от време. Прогнозите са за нови покачвания на лихвения процент. Рекордният скок се случва на фона на притеснения дали Европа няма да изпадне в рецесия в следващите месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: 75% от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи
НСИ: 75% от българите имат затруднения с покриването на ежедневните си разходи
Чавдар Костов: Ще дам път на младите
Чавдар Костов: Ще дам път на младите