НОВИНИ

Нов скандал в ДКК - дружеството е напът да загуби 50 милиона лева заради неизгодна сделка

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:51, 08.09.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нов скандал в Държавната консолидационна компания. Дружеството е напът да загуби 50 милиона лева заради небрежност или неизгодна сделка.

През 2018 г. ДКК прави финансова сделка, с която плаща 25 млн. лв., за да купи чужд дълг с условието, че в бъдеще ще получи 75 млн. лв. - първоначалната сума плюс обезщетение. Срокът изтича, но компанията длъжник така и не плаща задължението си. Заради това през миналата година Държавната консолидационна компания завежда дело.

Съдът иска оригиналите на документите, които доказват въпросния дълг. Предишният ръководител на ДКК Смиляна Митова ги търси, но безуспешно. Тя е поискала от предходното ръководство да ѝ ги предостави, но това така и не се случва.

Настоящият директор Венцислав Димитров е уведомил ДАНС, която също се е включила в търсенето. От ДКК очакват, че ще могат да получат обратно 25-те милиона, които са платили, но ще имат проблем с осчетоводяването на останалите 50 милиона. Освен това компанията работи на печалба, като се очаква да плати на държавата и дивиденти в размер 10 млн. лв.

"ДКК е страна по търговски спор, по силата на който претендираме за плащане на една немалка сума в размер приблизително от 75 млн. лв. За тази сума дружеството е платило 25 млн. лв. приблизително, за да може да се води кредитор по съществуващия търговски спор", обясни Венцислав Димитров - изпълнителен директор на ДКК.

Това не е първият скандал в ДКК - държавата ѝ отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири - така и не се разбра какво е станало нито с парите, нито с ремонтите.

Нов шеф поема ДКК, оздравяват ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

Смените на ръководството на ДКК през неколкократно също предизвикаха скандали. В същото време тече проверка и в дъщерната компания на дружеството - оръжейният търговец "Кинтекс".

ДКК даде бившия шеф на "Кинтекс" на прокуратурата, той с разкрития за износ на оръжие в Украйна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима български състезатели ще представят България на Световната купа по паркур в София
Шестима български състезатели ще представят България на Световната купа по паркур в София
Роберт Левандовски с любопитен рекорд в Шампионската лига
Роберт Левандовски с любопитен рекорд в Шампионската лига