НОВИНИ

Позицията на България за енергийната криза: Необходими са незабавни и координирани действия в ЕС

Николай Минков
от Николай Минков
12:35, 08.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Таванът на цените на руския газ и още 4 мерки срещу енергийната криза ще обсъдят утре в Брюксел министрите на енергетиката от Европейския съюз. Официално българската позиция е формулирана общо и в нея се казва, че са "необходими незабавни и координирани действия върху мерки за овладяване на високите цени". Конкретен отговор подкрепяме ли въвеждането на таван на цените, намаляване на потреблението явно ще научим най-рано утре.

Европейската комисия предлага таван върху цената на руския газ, задължително намаляване на потреблението на електричество в пиковите часове, подпомагане на компаниите за енергийни услуги. Ограничаване свръхпечалбите на ядрените и ВЕИ централи и на печалбите на петролните и газовите компании, като акумулираните средства от свръхпечалби да бъдат пренасочени за подпомагане на уязвимите групи.

От асоциацията на големите енергийни консуматори посрещат със смесени чувства мерките на Брюксел.

"Намаляване на консумацията на енергия, било то на природен газ или електроенергия , означава намаляване на производството с всички последици от това. Подкрепяме схемата за компенсиране. Схемата за намаляване на електропотреблението подлежи на допълнителен анализ, но към момента не е ясно как това ще стане без намаляване на производството", каза Ивайло Найденов от Асоциация на големите енергийни консуматори.

Според икономисти и анализатори мерките са антипазарни и няма да проработят.

"Този таван няма да сработи, защото руснаците казаха, че няма да пускат количества, ако имат таван. Вие продавате нещо, от другата страна купувача ви казва, че ще го купува за по-малко - просто няма да има сделка. Затова ние трябва да оперираме в нова среда, в която липсват тези количества газ", каза Кузман Илиев - икономист.

"Това, което трябва да направят политиците към този момент, е да потърсят средства и методи за доставяне на по-голямо количество от тази недостигаща суровина, за да се стигне до пазарно намаляване на цената на газа. Не може административно да бъде намалена цената на една стока или услуга, която така или иначе е дефицитна", заяви Михаил Кръстев - икономист.

От енергийната комисия в европарламента защитиха проектомерките с мотива, че те трябва да проработят преди отоплителния сезон, когато скача консумацията на ток и газ.

"Идеята на тези мерки, които са наистина нетрадиционни и реактивни, в ситуация на криза, в която се намираме, те трябва да бъдат взети бързо, защото отлагането им във времето няма да има мисъл и ефект. Т.е. ако има проблем през идните зимните месеци, това означава, че той ще се стане видим със започването на отоплителния сезон - октомври. Т.е. тези мерки трябва да бъдат взети сега, а не следващата година", коментира Цветелина Пенкова - евродепутат, член на енергийната комисия в ЕП.

Утре енергийните министри на държавите - членки се събират спешно, за да решат дали да дадат зелена улица на мерките, предложени от Еврокомисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберт Левандовски с любопитен рекорд в Шампионската лига
Роберт Левандовски с любопитен рекорд в Шампионската лига
Задържаха 8 души при спецоперация срещу наркоразпространението в Девня
Задържаха 8 души при спецоперация срещу наркоразпространението в Девня