НОВИНИ

ЕК предлага таван на цената на руския газ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:53, 07.09.2022
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на руския газ и още четири мерки за пестене на енергия, включително задължително намаляване на потреблението на електричество в пиковите часове и таван на печалбите на централите, които не произвеждат ток от газ. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В петък министрите на енергетиката на страните от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят мерките на Еврокомисията и вземат решение за тях.

Изправени сме пред извънредна ситуация, защото Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари, каза пред журналисти в Брюксел Урсула фон дер Лайен и допълни, че единството и солидарността са гаранция, че ЕС ще се справи със ситуацията.

Тя припомни, че в момента европейските газови хранилища са пълни на 82%, а доставките на втечнен газ или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир и Азърбейджан значително са се увеличили. В момента Норвегия доставя повече газ за ЕС отколкото Русия. Днес вносът на газ от Русия за ЕС е една 9%, а в началото на войната той е бил 40 на сто от целия внос.

Фон дер Лайен заяви, че цените на електроенергията за домакинствата и фирмите са астрономически и затова Брюксел предлага набор от незабавни мерки, които да защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират.

Първата мярка е интелигентно спестяване на електроенергия и намаляване на търсенето. ЕК ще предложи задължителна цел за намаляване на потреблението в пиковите часове.

Втората мярка е таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия с ниски разходи. Става дума за производството на електроенергия от възобновяеми източници и атомни централи. Според Брюксел тези източниците на енергия с ниско съдържание на въглерод носят приходи, които не отразяват производствените им разходи. Брюксел предлага пренасочване на тези свръхпечалби, за да бъдат подпомогнати уязвимите хора и компаниите да се адаптират.

Третата мярка е свързана с ограничаване на печалбите на компаниите за изкопаеми горива. Петролните и газовите компании също реализират огромни печалби, смята Европейската комисия. Приходите от ограничаването на свръхпечалбите за производство на електроенергия трябва да се инвестират в подкрепа на уязвимите домакинства и екологични енергийни източници.

Четвъртата мярка на Брюксел е свързана с подпомагане на компаниите за енергийни услуги. В момента от тях се иска да предоставят неочаквано големи финансови средства, което застрашава капацитета им за търговия и стабилността на бъдещите пазари, смята ЕК. Целта е държавите-членки да предоставят по-лесно и бързо финансова подкрепа за енергийните компании. Тази мярка е свързана с актуализиране на временна рамка за предоставяне на държавна помощ.

Снимки: БГНЕС

Петата мярка е таванът на цените на руския газ. Трябва да намалим приходите на Русия които Путин използва, за да финансира жестоката война срещу Украйна, каза Урсула фон дер Лайен. Според нея не е изключено в бъдеще да бъде поставен и таван на цената на втечнения газ, който ЕС внася.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за Диа Евтимова на турнир по тенис в Швейцария
Победно начало за Диа Евтимова на турнир по тенис в Швейцария
БФС наказа сурово пловдивските Локомотив и Ботев след дербито помежду им
БФС наказа сурово пловдивските Локомотив и Ботев след дербито помежду им