НОВИНИ

Семейство, останало без дом в Трилистник, прекара първата си нощ във фургони

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 07.09.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Общество
Слушай новината

Семейството, чиято къща след потопа в село Трилистник остана под водата и не може да се ползва за живеене, е настанено във фургони. Близо 100 са пострадалите къщи, които днес ще бъдат дезинфекцирани, за да се предотвратят епидемии.

Собствениците на засегнатите имоти от рано сутринта продължиха разчистването на тинята и изхвърлянето на унищожената от водата покъщнина.

РЗИ с препоръки към хората в наводнените села, за да не се стигне до епидемия

След оттичането на водата в Трилистник днес екипът ни видя огромни купчини с отпадъци пред всяка от засегнатите къщи. Три екипа тежка техника помагат на хората с изхвърлянето на негодните за употреба домакински електроуреди, мебели, ламинат и всякакви лични вещи.

Извозването започна от рано сутринта. Семейството, което остана без къща след потопа, вече е настанено в два фургона. Те имат покрив над главите, но да съградят отново дом за тях изглежда невъзможно.

Първата си нощ във фургони прекара семейство Джундреви. Рано сутринта синът им още спи, а дъщеря си изпратили при роднини в село Гелеменово.

Останките от къщата трябва да бъдат съборени, защото плочите са пред рухване. Всичко все още е много напоено с вода и тежка техника не може да се вкара в двора.

"30 и кусур години я поддържам, плащам данъци, успявал съм, работя и за да я направя, сигурно ще ми трябват още 5 години усилен труд, лишаване от много неща", казва Любен Джундрев.

В съседния двор все още нямат ток. Доброволци вчера помогнали да изнесат ненужните мебели. Калта още не е изсъхнала.

"Хладилникът и фризерът - единият е паднал на земята, явно ги е влачило - изхвърлихме нещата. Тук е невъзможно и калта още не е изсъхнала, паркетът взе да се повдига. Догади ми се, всичко ми трепереше, двамата ме държаха, втората вълна ми събу обувките и чорапите", разказва Нели Димитрова.

Вчера общинска комисията е описала щетите. Ако има пропуснати семейства, нека отново да потърсят кмета, призовават от администрацията.

"Хората все още разчистват, споделят нещастието, излезли от употреба ел. уреди, предимно това ще имат нужда и възстановяване на оградите, има срутени", обясни кметът на община Марица Димитър Иванов.

Близо 100 са засегнатите къщи в село Трилистник, които ще бъдат дезинфекцирани със специални препарати. Улиците на цялото село също ще бъдат обработени, за да се предотврати епидемия.

Вижте повече във видеото

Репортер: Мариела Хубинова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Има информация, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил сериозни количества алкохол
Гешев: Има информация, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил сериозни количества алкохол
Все още не са ясни причините за катастрофата край Панчарево
Все още не са ясни причините за катастрофата край Панчарево