НОВИНИ

В Буенос Айрес започна световното първенство по танго

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:39, 07.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Тази година интересът към надпреварата - както от страна на участници, така и на зрители, е огромен.

В следващите две седмици Буенос Айрес ще бъде танго.

1500 състезатели от 25 държави ще премерят сили в тазгодишното издание на световното първенство по страстния танц. Организаторите обясняват огромния интерес с това, че миналата година събитието е проведено в силно ограничен състав заради ковид пандемията. Състезателните категории са две - салонно и сценично танго. За салонния танц са характерни бавните, премерени движения, спазва се строга дистанция между партньорите. А както се вижда от името - сценично танго е за сцена - представлява истински спектакъл, често включва сложни, близки до акробатични движения.

"Понякога ние тук в Буенос Айрес, не осъзнаваме огромното влияние, което тангото има на цялата планета. Разбираме го, защото се наслаждаваме на изключително оспорваното световно първенство. Това е най-важното събитие в света, свързано с тангото. Двойки от цял свят се подготвят през цялата година, за да дойдат да се състезават в Буенос Айрес, Меката на тангото", каза Енрике Аводагро, отдел "Култура" - Буенос Айрес.

Освен състезателната част, световното по танго има и богата съпътстваща програма - организирани са работилници, лекции, изложби, участват едни от най-изявените танцьори, музиканти и хореографи. Над 30 места в Буенос Айрес домакинстват различни изяви, свързани с тангото. А жителите и гостите на аржентинската столица имат възможност да се включват в импровизираните танцови забави, по-известни като милонга. За тях не е необходима специална сцена - а достатъчно пространство, музика - дори и от телефон, и желание - да се впуснеш в страстните стъпки на тангото. А кои ще са тазгодишните шампиони в двете категории ще стане ясно на 18 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 военнослужещи шести ден оказват помощ в Община Карлово
Над 100 военнослужещи шести ден оказват помощ в Община Карлово
Състезателки от 62 държави ще участват на Световното по художествена гимнастика в София
Състезателки от 62 държави ще участват на Световното по художествена гимнастика в София