НОВИНИ

Принц Чарлз и останалите членове на кралското семейство са при Елизабет Втора заради влошеното ѝ здраве

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:30, 08.09.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Британската кралица Елизабет Втора е с влошено здраве. 96-годишната кралица е под лекарско наблюдение в лятната си резиденция - замъкът Балморал в Шотландия. Престолонаследникът принц Чарлз и останалите членове на кралското семейство също са при нея. От Бъкингамския дворец отмениха планираната за утре традиционна смяна на караула.

"След извършен преглед тази сутрин, лекарите на кралицата изразиха притеснение за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под лекарско наблюдение." Това съобщиха от Бъкингамския дворец в ранния следобед. Въпреки уверението, че кралицата се чувства "добре", самото публикуване на новината за влошеното здраве на британския монарх събуди тревога у поданиците ѝ. От юли 96-годишната Елизабет Втора е в лятната си резиденция - замъкът Балморал в Шотландия. Днес се очакваше да се включи в онлайн среща, но е била посъветвана от лекарите си да си почива.

Във вторник кралицата назначи Лиз Тръс за свой 15-и министър-председател. Новият лидер на Консерваторите и отиващият си премиер Борис Джонсън пътуваха до Балморал, след като беше съобщено, че Елизабет Втора няма да се върне до Бъкингамския дворец в Лондон. Днес Тръс написа в Туитър:

"Мислите ми, както и на всички хора в Обединеното кралство са с Нейно Величество кралицата и семейството ѝ".

Членовете на британското кралско семейство незабавно отпътуваха за Шотландия, за да бъдат с Елизабет Втора. До нея са престолонаследникът принц Чарлз и синът му принц Уилям. Очаква се от Съединените щати да пристигнат принц Хари и съпругата му Мегън. В лятната резиденция са и останалите три деца на кралицата - принцеса Ан и принцовете Едуард и Андрю. Пред двореца се събраха и десетки нейни поданици, които й пожелават скорошно оздравяване.

От края на миналата година Елизабет Втора периодично има двигателни проблеми. На 95 години тя започна и да се придвижва с бастун. Пред октомври 2021 г. прекара една нощ в болница, преболедува и COVID-19.

Снимки: БГНЕС

Тя е най-възрастният и най-дълго управлявалият жив монарх в света. Но възкачването ѝ на трона е изненадващо и свързано с поредица от събития, които могат да се определят единствено като "съдба". Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а баща й Джордж Шести става крал.

Елизабет е на 25, когато научава, че баща ѝ е починал и тя е кралица на Великобритания. Новината ѝ съобщава нейният съпруг принц Филип - човекът, когото в следващите 7 десетилетия нарича свой камък и опора. От този ден нататък тя посвещава живота си на една дума - служба.

През юни цялата страна отпразнува платинения юбилей на кралицата, а милиони ѝ отдадоха почит и признание. Тогава тя излезе на балкона на Бъкингамския дворец заедно със семейството си.

За 70 години на трона кралица Елизабет Втора успя да върне доверието на британците към короната. И дори изправена пред кризи - семейни - като развода и последвалата смърт на принцеса Даяна или такива, които разтърсиха целия Остров - като Брекзит, не изневери на стила си - да бъде винаги сдържана и пример за сънародниците си в добри и лоши дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгений Сердюк: Мога да науча много от Любослав Пенев
Евгений Сердюк: Мога да науча много от Любослав Пенев
Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки на ЕС и представителството на ЕК
Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки на ЕС и представителството на ЕК