НОВИНИ

Какво отчете най-дълго управлявалият служебен кабинет?

Гълъб Донев: Правителство на действието в екип

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителство на действието в екип - така премиерът Гълъб Донев оцени работата на своите министри при отчета на тяхната дейност за 6-месечното управление.

Повече от 3 часа продължи отчета на служебното правителство, който бе основно насочен върху нуждата от овладяване на серия от кризи в продължение на 6-месечното му управление, сред които енергийната, свързана с липсата на достатъчно количества природен газ вследствие войната в Украйна, високите цени на горивата, които служебният кабинет се е наложило, чрез серия от мерки да намери начини да ги намали. Не на последно място инфлацията, която според отчета е била овладяна още в края на миналата година, социалният пакет, кризата с мигрантския натиск и темата "Шенген", Планът за възстановяване и устойчивост.

Премиерът акцентира върху наследството от предишния кабинет и липсата на време за решаване на кризите.

Гълъб Донев - служебен министър-председател: "Заварихме държава на пауза, в която връзките за взаимодействие между институциите бяха прекъснати. Ще отбележа, че сме най-дълго управлявалото временно правителство, че сме правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното, ние сме правителството на действието в екип.

Гълъб Донев: Заварихме държава на пауза, дейността ни промени живота на българите към по-добро

Основната и най-важната задача са били изборите.

Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи: "Осигурихме спокойно упражняване на политическите права на българските граждани с много ранна оперативна работа, започнала още от първите дни, с които се сформира политическия екип на министерството".

Енергийната криза е била най-голямото изпитание заради липсата на количества тръбен газ, резервирани слотове за втечнен газ и доведеното до фалит дружество "Булгаргаз".

Росен Христов - служебен министър на енергетиката: "Постигнахме една стабилизация в сектора на газа, оздравихме "Булгаргаз" от губеща компания, завършва годината с над 20 млн. печалба и в момента сме осигурили напълно доставката на газ на 2023 г. и цялата инфраструктура за 2024 г. Диверсифицирани доставки в енергетиката, ядреното гориво и рекордно производство за миналата година".

Скокът в цените на масовите горива до над 3 лв. за литър бензин и дизел е било друго предизвикателство.

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта и съобщенията: "България има най-ниските цени на горивата в цяла Европа, не само в ЕС. Намерихме този лев на г-н Бойко Борисов, явно горивата са паднали надолу".

Кабинетът отчете успех и в битката си инфлацията.

Никола Стоянов - служебен министър на икономиката и индустрията: "Октомври месец за пръв път от 20 месеца инфлацията спадна с 1 пункт, ноември тенденцията продължи. И с хранителните вериги преговори и т. н., за да усетят вече хората по джоба си следващите месеци, че цените намаляват".

Преизчислението на пенсиите през октомври, исторически ниска безработица - под 4,5% също бяха отчетени като успехи на служебното правителство.

Лазар Лазаров - служебен министър на труда и социалната политика: "Безпрецедентно увеличихме и размера на границата на бедността за тази година. Това е с 22% увеличение, което никога не е правено в този размер".

Вицепремиерът Пеканов отчете 19 млрд. лв. от 10 европейски програми и още 2,7 млрд. от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, но разкритикува парламента, че бави внесените от кабинета законопроекти свързани със следващите траншове.

Атанас Пеканов - служебен вицепремиер по управление на европейските средства: "Ние се съсредоточихме изключително много върху важните законодателни промени, които са заложени в българския план за възстановяване и устойчивост. За съжаление от внесените 14 закона, в които огромен фокус беше сферата правосъдие, сферата върховенство на закона за момента парламентът е приел само две".

Към критиките се присъдени и правосъдният министър.

Крум Зарков - служебен министър на правосъдието: "Това са законите, които стоят на българския дневен ред, пред българската общественост от 10-15 и повече години. Необходимо е само малко политическа воля, за да минем на друго ниво по темата "правосъдие".

Земеделският министър акцентира на връщането на държавата на границата с Турция.

Явор Гечев - служебен министър на земеделието: "Пуснахме известията за прекратяване на "златния гьол" не само на "Капитан Андреево", а на всички гранични пунктове по границата с Турция".

Отчетен беше успех и при овладяване на мигрантската вълна. 170 000 души са направили опит да преминат границата през миналата година, но държавата се е справила с натиска.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "Извършен беше ремонт на над 110 км от инженерното съоръжение, като бяха поставени допълнително над 5 км мрежа, допълнително бяха ремонтирани над 300 пана".

Темата "Шенген" остава отворена, но с убеждението на служебния кабинет, че още следващите месеци ще получим подкрепата на Нидерланидя и Австрия.

Финален коментар направи служебният премиер - поводът - отнесената от покрива на правителствената сграда ламарина.

Гълъб Донев - служебен министър-председател: "Вероятно ще чуем хапливи коментари затова, че сме се хвалили повече от 3 часа и 10 минути, докато бурният вятър навън едва не е отвял покрива на Министерския съвет".

Какво отчете служебният кабинет?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравко Димитров премина в турския втородивизионен Сакаряспор
Здравко Димитров премина в турския втородивизионен Сакаряспор
Берое тренира в почти пълен състав на лагера си в Турция
Берое тренира в почти пълен състав на лагера си в Турция