НОВИНИ

Национална стачка във Франция: Недоволство срещу планове за пенсионна реформа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:17, 19.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Национална стачка и масови протести парализираха Франция. Недоволството е срещу плановете на правителството за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Според сондажите 68 на сто от французите са против реформата, която беше част от предизборната програма на президента Макрон миналата година. Срещу нея са и всички синдикати, както и лявата и крайнодясната опозиция в парламента. Това е седмата пенсионна реформа след като президентът Митеран намали пенсионната възраст във Франция на 60 години през 1982 г.

Пенсии и заплати трябва да се повишат, а не пенсионната възраст, гласеше само един от протестните лозунги в Западна Франция. Стачкуват между 70 и 100 процента от персонала в рафинериите на компанията "Тотал", доставките на гориво са прекратени.

Затворени или блокирани са учебни заведения, спряха работа редица обществени услуги. На летище "Орли" е отменен един от всеки пет полета. Силно засегнат е железопътният транспорт, включително високоскоростните влакове.

Бевърли Гаине - работничка в ресторант: "Влакът беше отменен, трябваше да го хвана тази сутрин, но не успях да свърша работата си за днес".

Затворени са някои станции на парижкото метро. Работят нормално едва две линии, управлявани без машинисти.

Виржини Пинто: "Исках да се кача на линия 13, но тя е затворена и трябва да хвана друг влак".

Реформата предвижда постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, а необходимия трудов стаж за пълна пенсия става 43 години от 2027. Промените трябва да бъдат одобрени от парламента, където президентът Макрон няма абсолютно мнозинство и се надява на гласовете на консерваторите от партия "Републиканците".

Лоран Берже - синдикален лидер: "Тази реформа е несправедлива, защото засяга хората, които са започнали работа по-рано и които ще бъдат принудени да допринасят по-дълго".

Правителството предупреждава, че без реформи пенсионната система е заплашена от колапс. От четирима работещи на един пенсионер преди 50 години, сега съотношението е 1,7 работещи на пенсионер. При аналогични проблеми почти всички други европейски страни повишават пенсионната възраст - в Германия и Италия до 67 години, в Испания - на 65. Във Великобритания сега прагът е 66 години. Президентът Макрон се опита да прокара пенсионната реформа през 2019 г., но беше принуден да се откаже заради ковид пандемията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната № 2 в женския тенис Онс Жабер отпадна във втория кръг на Australian Open
Световната № 2 в женския тенис Онс Жабер отпадна във втория кръг на Australian Open
София-град е далеч под прага за обявяване на грипна епидемия
София-град е далеч под прага за обявяване на грипна епидемия