НОВИНИ

Изслушаха главния прокурор Иван Гешев в правната комисия в НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:57, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Данни за транзакции между криптобанката Nexo и руски и ирански криптоборси, както и преводи към заподозрян за финансиране на тероризъм има в разследването срещу криптогрупата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред парламентарната правна комисия. Той беше питан и за действията на руските служби у нас.

Една от трите най-големи световни одитни агенции ще направи одит на дружествата от групата на Nexo, а швейцарска компания специализирана в проследяването на плащания с виртуални валути е предложила да съдейства на разследването, стана ясно от думите на главния прокурор.

"Може ли да сe предположи, че членове на кабинета "Петков" са знаели, било е възможно да знаят, дали са съпричастни, дали са замесени в тази афера?", заяви Цветан Енчев, народен представител от ПГ на ДПС.

Главният прокурор отговори, че разследването не се занимава с приятелствата и контактите на хора от Nexo с политици. Не се разследва и информацията, че служители на компаниите са били дарители на политически партии. Разследват се подозрения за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами.

Иван Гешев: Категорично са установени транзакции от руска борса за търговия с криптовалути Грантекс, след наложените санкции от 5 април 2022 г. до края на 2022 г., 23 директни транзакции към адреси на Nexo. Мога да кажа, че са констатирани транзакции към адреси на различни ирански борси за търговия на криптовалута, две директни транзакции към акаунт на борсата в търговия с критовалута Минанс, принадлежаща на лицето Махмуд Айеш, като същото е заподозряно в организиране на терористична дейност в полза на организацията Хамас. Българските служби твърдят, че със способите на правото са засечени трансфери към лични сметки на част от обвиняемите лица.

Гешев обясни още, че разследването е започнало още през септември, а датата на акцията е определена преди Коледа.

"Моля да уточните дали действията на прокуратурата през септември са започнали по искане, съдебна поръчка от страна на САЩ или това е решение на прокуратурата?", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Не ми е известно да има молба за правна помощ от САЩ, сега може да съм непрецизен, но аз не съм наблюдаващ прокурор. По-скоро си мисля, че е информация, постъпила от ДАНС в прокуратурата, което е нормалният ред, защото българските служби за сигурност, не прокуратурата, разкриват престъплението", отговори Иван Гешев.

Гешев заяви още, че му предстои разговор с главната прокурорка на Ню Йорк, за да я запознае с резултатите от разследването у нас. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита защо буксуват разследванията за взривовете на складове с боеприпаси, както и това за отравянето на Емилиян Гебрев. Гешев отговори, че по двете разследвания има обвиняеми, които са руски граждани. По данни на ДАНС те били част от руските специални служби. Обявени са за международно издирване. Гешев беше попитан е за разследването по т.н. "Барселона гейт". Главният прокурор отговори, че се чака поискана от Кипър информация за банкови сметки и преводи, която още не е предоставена.

Изслушването на Гешев беше анонсирано миналата сряда от председателя на комисията Радомир Чолаков в разгара на дебата по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от които е въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с Nexo
Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с Nexo
Новак Джокович преодоля квалификант и си осигури мач с Григор Димитров
Новак Джокович преодоля квалификант и си осигури мач с Григор Димитров