НОВИНИ

Ще успее ли третият мандат - какви са позициите на партиите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:12, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ще успее ли третият мандат - какви са позициите на партиите?

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заяви, че не мисли, че тяхната позиция може да претърпи промени.

"Процедурата трябва да се извърши по нормален път. Въпросът е като тръгнат разговорите какво ще се получи. Ние казахме каква е позицията ни - не се е променила от вчера до днес", обяви Даниел Митов.

Според председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров сега е бил моментът за крачка в посока на съдебната реформа, еврозоната, поддържането на консервативна фискална политика в рамките на 3%, позицията за Украйна и темата за Изборния кодекс.

"Понеже не виждаме в момента никаква стъпка от тях посока срещане на тези позиции, на този етап не можем да подкрепим това правителство. Ние сме конструктивна опозиция и те знаят по кои теми може да ги подкрепим, когато се стигне до това да се гласуват в зала", заяви Андрей Гюров.

Йордан Цонев коментира, че според ДПС диалогът не е възстановен. "Това е голям проблем, защото нагласата на прокситата на кръга "Капитал" е, ако те не могат да съставят правителство да се пречи на каквото и да е друго правителство. Това е голямата истина", допълни Йордан Цонев.

Стефан Янев от "Български възход" заяви, че ще участват в разговорите и в диалога ще се реши истината.

"Ще преценим приоритетите, които можем да подкрепим и ще вървим напред. За нас приоритетите са насочени съм вътрешната политика", заяви Стефан Янев и добави, че от партията ще настояват за писмено споразумение.

"Няма да отида на общата среща, заявихме че няма смисъл от такава, тъй като ние се виждаме всяка сряда и резултат няма, няма да има и от тази. Разговорите, ако водим въобще, ще бъдат само двустранни, но пак казвам третият мандат няма да се осъществи, просто правителство няма да има и това е една финална агония на това Народно събрание. Смятам, че следващата седмица най-доброто решение, което може да се случи, е мандатът да бъде върнат", каза още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал извън корта до два месеца заради контузия
Рафаел Надал извън корта до два месеца заради контузия
Лия Каратанчева отстрани водачката в схемата и ще играе във втория кръг на турнир в САЩ
Лия Каратанчева отстрани водачката в схемата и ще играе във втория кръг на турнир в САЩ