НОВИНИ

МОН предлага четвърто централизирано класиране след 7-ми клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:07, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Важна информация за седмокласниците и техните родители. Тази година ще има още едно четвърто централизирано класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-и клас. Просветното министерство направи промени в Наредбата за организация на дейностите в училище. Целта е по-малко деца да останат неприети и по-малко паралелки да бъдат закрити.

Първото, второто и третото класиране за гимназиите остават както досега. Въвежда се обаче допълнително четвърто класиране, което ще е централизирано и при което учениците отново могат да преподредят желанията си и ще имат шанс да се класират. Очаква се то да бъде около 7 август.

С това класиране ще се реши голям проблем. Знае се, че когато децата започнат да теглят документите си след второто класиране, за да участват в третото след тях остават много свободни места.

"Тези места остават, не мога да кажа незаети, но почти скрити и тези места участват в четвъртото класиране, което сега се организираше от директора на приемащото училище", заяви Мариана Лозанова, началник отдел "Контролни дейности" в МОН.

Така родители и деца сновяха между училищата с надеждата да бъдат приети. А директорите разполагаха с много места, които трябваше да разпределят и често се говореше за нарушения и злоупотреби.

"Ние сме длъжни да предотвратим всякакви рискове или поне да намалим риска в паралелки, в които се обучават деца с висок бал да влизат деца, които не са постигнали високи резултати", заяви Мариана Лозанова, началник отдел " Контролни дейности" в МОН.

Директорското класиране все пак остава. То ще е петото и ще се прави до 11 септември. За да се избегне обаче безпринципното приемане на ученици, директорите ще трябва да класират децата според бала по низходящ ред.

Според другите промени вече няма да се разрешава ученик да блокира свободни места в няколко различни области. Децата, които са били болни или в карантина по време на изпитите, ще могат да участват в класирането с резултатите си от областен или национален кръг на олимпиадите по български или математика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева отчете работата на ММС в рамките на мандата на служебното правителство
Весела Лечева отчете работата на ММС в рамките на мандата на служебното правителство
Спартак Плевен се подсили с американски плеймейкър
Спартак Плевен се подсили с американски плеймейкър