НОВИНИ

Дърво падна върху пейка с деца в Пловдив

Едно от децата е със счупен прешлен, а други две са с по-леки наранявания

bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Три деца пострадаха след като дърво падна върху тях в Пловдив. Момичетата били седнали на пейка пред жилищен блок в центъра на града, когато силният вятър повалил дървото. Едно от децата е със счупен прешлен, а другите две са с по-леки наранявания.

На пейката в ранния следобед са седели 5 момичета на възраст между 12 и 13 години. Внезапно изключително силен порив на вятъра, някои от съседите го описаха като смерч, повалил дървото - 60-годишна слива. Три от децата останали затиснати под ствола му. Според бащата на едно от момичетата за опасното дърво са подавани сигнали, но от общинската служба "Паркове и градини" заявиха, че такива няма и затова досега не са предприели мерки.

След училище пет момичета седнали да поприказват на пейка пред жилищен блок на централната улица "Богомил". Внезапен порив на вятъра съборил 8-метровото дърво, под което били децата, като стволът затиснал три от тях.

Светослав Атанасов, баща на пострадалото дете: "Когато ми се обадиха, само чух, че плаче, вика: тате, живи сме, едно дърво ме удари, не мога да се изправя".

Живеещи във входа и строители от близкия обект подали сигнал на тел. 112 и линейката пристигнала веднага. Трите момичета са откарани в болница за преглед. Най-сериозно пострадалото е със счупен прешлен.

Светослав Атанасов: "Има трети тазов прешлен счупен и деформация на съседния прешлен. Племенницата ми е с удар в главата и в момента ѝ правят скенер. Третото дете е обездвижено в областта на врата".

Притесненият баща сподели пред екипа ни, че за опасното дърво са подавани сигнали. Потвърдиха го и хора, които живеят в блока. Други обаче казват, че дървото изглеждало живо и безопасно.

От общинското предприятие "Паркове и градини" отрекоха да имат сигнал за опасни дървета в района.

Николай Чунчуков, зам.управител на "Паркове и градини" - Пловдив: "Специално за това дърво не сме имали сигнали. Ако имаше такъв подаден сигнал, щеше да има издадена заповед. Ние за такива дървета, които са опасни и близко до жилищни сгради ги премахваме".

Родителите на децата обмислят дали да заведат дело срещу общината.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След проверка: Събарянето на тютюневите складове на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив е законно
След проверка: Събарянето на тютюневите складове на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив е законно
Силният вятър отново засегна полети на летище София
Силният вятър отново засегна полети на летище София