НОВИНИ

Какво означава предлаганата от Путин "санитарна зона"?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:59, 19.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Създаване на "санитарна зона" на украинска територия е ясна индикация, че Москва планира да разшири войната - коментира секретарят на украинската президентска администрация Михайло Подоляк. След победата на изборите Владимир Путин заяви, че не изключва създаването на "санитарна зона" на украинска територия.

Не е ясно точно къде и кога Москва ще създаде санитарната зона. Но намерението на Путин е Русия да действа от територията на Украйна.

"Не изключвам да бъдем принудени в един момент – когато сметнем за подходящо – да създадем определена санитарна зона в сегашните територии, подчинени на режима в Киев. Да създадем зона за сигурност, която ще бъде доста трудно да се премине със средствата за унищожаване, които врагът използва. Които разбира се са предимно чуждо производство", заяви Владимир Путин.

Санитарната зона трябва да предотврати атаки срещу Русия от украинска територия, разясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

През последните седмици зачестиха украинските нападения срещу Русия. Поразени бяха няколко петролни рафинерии. А в Белгородска област, която граничи с Украйна, заради ракетните обстрели в понеделник и вторник магазините, училищата и детските градини са затворени.

"Тези територии могат да бъдат защитени само чрез създаване на коридор, някакъв вид буферна зона, така че всяко средство, което врагът може да използва, за да ни удари, да остане извън обхвата", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според руския полковник в оставка Виктор Литовкин санитарната зона ще влезе поне 200 километра навътре в Украйна.

"Съгласен съм да има буферна зона, но ние сме тези, които трябва да създадем от другата страна на границата - в Белгородска и Курска област, а може би и в Краснодар. Трябва да създадем санитарна зона от поне 300 километра и да разположим нашата армия там", коментира Роман Артюх, украински войник.

Пред руски медии Виктор Литовкин заяви, че в санитарната зона вероятно ще попаднат Харковска, Днепропетровска, Сумска, Николаевска и Одеска област.

"Харков никога няма да бъде част от зона. Харков ще бъде в Украйна", каза още Антонина Хрипушкина, жителка на Харков.

Дроновете, които използва украинската армия, поразяват на разстояние от около 1000 километра. Ракетите, с които Украйна атакува, са с максимален обсег на действие 200 километра. Ракетите "Таурус", за които Киев настоява Запада да ѝ предостави, имат двойно по-голям обсег.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България активно подкрепя европейския път на Турция, заяви Румен Радев
България активно подкрепя европейския път на Турция, заяви Румен Радев
Илия Груев и Ивайло Чочев се обединиха около мнението, че предстоят сериозни контроли пред националния отбор
Илия Груев и Ивайло Чочев се обединиха около мнението, че предстоят сериозни контроли пред националния отбор