НОВИНИ

Какво се строи на плажа в Алепу? 25 отговора от проектантите

строи плажа алепу отговора проектантите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 09.06.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Архитектурното студио "A&A Architects" отговори на 25 въпроса в профила си във фейсбук, свързани със строежа на плажа Алепу.

На въпроса: Какво се строи? Отговорът е: Курортно селище, което заради свлачището се строи на два етапа: изграждане на противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище.

Архитектите са категорични и, че на въпросния терен има регистрирано свлачище в Геозащита - Варна, под номер BGSS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато става активно и е официално нанесено в регистъра.

Според тях в периода 2009-2019 свлачището е наблюдавано и изследвано и има доказателства, че е активно.

На последващ въпрос дали е възможно свлачището да е активизирано умишлено, от студиото са категорични: Това твърдение е абсурдно!

"Никой от участниците в инвестиционния процес няма интерес от подобно действие", настояват експертите.

По думите им противосвлачищната конструкция включва стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, които са изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради.

Според тях противосвлачищната конструкция прилича на хотелски стаи, защото конструкцията на сградите от курортното селище, както и противосвлачищната конструкция, са интегрирани (т.е. действат конструктивно като едно цяло) и следват едни и същи конструктивни оси.

Архитектите са категорични, че противосвлачищната конструкция не може да се използва за хотелски стаи, защото ще е изцяло под земята.

На въпрос защо по нея се забелязват стълби и асансьорни шахти, проектантите настояват, че те са предвидени за достъп до подземните нива на това съоръжение.

Те настояват, че не всяка строителна намеса може да се разглежда като унищожаване на естествен ландшафт, защото свлачището вече е било унищожило естественото състояние на терена, преди започването на строителството.

От архитектурното студио са категорични, че имотът е урбанизирана територия, с действащ Подробен устройствен план, следователно може да се строи съгласно параметрите на плана.

Признават, че проектът за курортно селище попада в защитена зона BG0001001 "Ропотамо" за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002041 "Комплекс Ропотамо" за опазване на дивите птици.

Според тях това не е пречка за продължаването на строежа, стига да се следват предписанията за конкретната защитена местност.

От отговорите им става ясно, че към момента се изпълнява първият етап от укрепването, докато на втория се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа. В заключение архитектите коментират, че въпросите, свързани със законността на строителството, са извън тяхната компетенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Йорданов ще ръководи ЦСКА-София - Ботев Пд
Николай Йорданов ще ръководи ЦСКА-София - Ботев Пд
БФС наказа президента на Септември
БФС наказа президента на Септември