НОВИНИ

Няма нарушение на плажа край Алепу, показва проверката на ДНСК

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Върховна административна прокуратура сезира началника на Националния строителен контрол да извърши незабавна проверка на скандалния строеж край „Алепу". Резултатите - отново нарушения няма.

Конструкцията няма да се използва като хотел. Това е защитно съоръжение, което ще предпазва от свлачища. Това е становището към днешна дата на институциите. Строежът обаче продължава да поражда недоволство у местните жители.

Новата проверка на плажа край Алепу, която бе разпоредена от премиера Бойко Борисов, отново показа, че нарушение на този етап няма.

Инж. Иван Несторов, началник на ДНСК: ДНСК няма право да се намесва дали е на килийки, дали е на вертикално-бетонова конструкция или някакъв друг тип. Ние сме спрели строителството, но строителството, което касае втория етап от целия този курортен комплекс, който трябва да се изгради.

От прокуратурата поискаха резултатите от направените проверки с обобщен доклад, за да се установи има ли в действителност законови нарушения.

Установеното от прокуратура до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.

Жители на Созопол и Черноморец излязоха на своеобразен протест пред строителния обект и поискаха по-задълбочена проверка относно издаването на самото разрешително за строеж, а не дали съоръжението ще е хотел или укрепителна стена.

Аспасия Порожанова, жител на Созопол: Историята на тази земя и това акционерно дружество, защото там има сделки по прехвърляне, по премълчаване, при изпуснати умишлено срокове и те са основата, на която е продължило след това издаване на строително разрешение и строеж.

Даниела Иванова, жител на Атия: На мен ми омръзна от бетон по Черноморието и не само на мен, на много хора. Мисля, че от към строителство и бетон сме добре. Сега имаме нужда от природа и зеленина, където наистина да почиваме.

В Общината в Созопол също тече вътрешна проверка относно документите за разрешителното за строеж, издадено през 2018 г.

Разрешение да се започне строителството на същинския хотелски комплекс, инвеститорите ще получат след мониторинг от „Геозащита" дали брегоукрепителното съоръжение изпълнява функциите си.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста втория обвиняем за кокаин в Студентски град
Оставиха в ареста втория обвиняем за кокаин в Студентски град
Масови проверки на КАТ за каски и колани в цялата страна
Масови проверки на КАТ за каски и колани в цялата страна