НОВИНИ

Какво трябва да знаем при избора на струг и ъглошлайф?

знаем избора струг ъглошлайф
Снимка: shop.scheppach.com
bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 12.09.2023
Чете се за: 11:22 мин.
Още
Слушай новината

Стругът и ъглошлайфът са машини, които са необходими за обработка на различни видове материали и могат да се използват както от всеки хоби майстор, така и от всеки професионалист.

Преди да разберем критериите, които трябва да имаме при избора на струг, трябва да определим какво точно представлява тази машина. Стругът се използва за обработка на различни детайли, изработени от дърво или метал. С машината може да се струговат, скосяват, пробиват и изработват различни елементи. Стругът се използва предимно, когато е необходимо да се отстраняват материали от детайла, който се обработва. Целта е да се постигне желан размер и форма.

Отнемането на материала се постига със стругарски ножове, които са изработени от висококачествени материали, за да издържат на продължителна работа. Струговете включват 2 оси – една надлъжна и една напречна, а ножът се движи по дължина. По принцип обработката на елемента може да се извърши както ръчно, така и да се настрои автоматично, но това зависи от конкретната машина. Елементите, които се обработват, се захващат за струга с помощта на патронник, монтиран на шпиндела.

Как обаче да изберем подходящ струг? На първо място, в зависимост от положението на обработвания детайл струговете се делят на каруселни и с хоризонтален шпиндел. Първите са подходящи за ротационни елементи с по-голямо тегло и размери, а тези с хоризонтален шпиндел са по-често срещани и са подходящи за обработване на средни по размер детайли.

Машината може да се избере и според нейния вид. Според начина си на работа струговете се делят на универсални, копиращи, револверни и стругове CNC. Те всъщност са и най-разпространените видове, затова в тази статия засягаме именно тях.

Универсалните стругове се използват за създаване на елементи със симетрични форми отвън и отвътре. Тук е важно да се отбележи, че операторът ръчно управлява стругарския нож. Копиращите стругове пък се управляват от копирно устройство и както става ясно от името им, те дублират формата на шаблони, а след това успешно постигат същия вид на детайлите. Тяхното предназначение е за производство на еднакви части по даден шаблон.

При револверните стругове държачът на стругарския нож е направен като револверен механизъм с няколко режещи елемента. Ако предварително се направи настройка, може да се включи и нов инструмент, който се настройва ръчно. Струговете CNC пък се управляват от компютри, а настройката върху детайла се прави предварително по програма. Специфичното при този вид стругове е, че разполагат с втора конструкция, предназначена за самопочистване на стружките.

Струговете може да се изберат и според материала, за който са предназначени. В този случай те се делят на стругове за дърво и стругове за метал. По-разпространените стругове са тези за дърво. Предназначени са за създаване на къси или дълги части с различна по вид форма. Ако елементите са твърде дълги, те може да се фиксират към втора стойка в другия край на машината с цел да не се изместят. По принцип малките детайли се обработват на висока скорост, докато по-големите – с по-ниска.

Струговете за дърво се делят на хоби, полупрофесионални и професионални. Любителските модели се монтират върху работен плот или маса и поради това може да се използват в по-малки помещения. Когато избирате хоби или полупрофесионален вариант, трябва да имате предвид, че мощността им е по-малка – в повечето случаи до 500 W, а разстоянието между центровете е между 200 и 1000 мм. Те обработват детайли, чийто диаметър достига до 350 мм.

Професионалните модели обаче са много по-масивни и не изискват работен плот. Те имат стабилна конструкция, като мощността им варира между 500 и 1000 W. Някои от моделите предлагат опция за монтиране на копиращо устройство. При професионалните стругове разстоянието между центровете е между 500 и 1000 мм.

Подобно на струговете за дърво, когато избираме струг за метал, трябва да вземем предвид мощността на двигателя, скоростта на шпиндела, а и теглото на машината. Стругът за метал се използва за оформяне на елементи, изработени от метал. В зависимост от позицията на обработвания детайл струговете за метал се делят на стругове с хоризонтален шпиндел и каруселни.

Вече стана ясно какво трябва да имаме предвид, когато избираме струг. Какво трябва да знаем при избора на ъглошлайф обаче и за какво се използва той? Ъглошлайфът е многофункционална машина, която е предназначена за различни задачи като рязане, шлайфане, полиране и др. Ъглошлайфите се делят на електрически, акумулаторни и пневматични.

Когато избирате електрически ъглошлайф, трябва да имате предвид, че мощността е един от параметрите, на които трябва да се обърне внимание. Съществуват ъглошлайфи с мощност 700, 750, 800, 900, 1200 W и много други. Друга особеност, за която трябва да внимавате при избор на ъглошлайф, е диаметърът на диска. Дисковете основно са предназначени за рязане, шлайфане и полиране. Когато избирате диска, трябва да сте сигурни, че размерът му е подходящ за машината. Абразивността на диска е следващата особеност, която трябва да имате предвид. Ако ще шлайфате боя например, изберете диск с по-голяма зърненост. Ламелните дискове пък са подходящи за по-фино шлайфане на предмети.

Когато избирате ъглошлайф, трябва да определите точно какъв диаметър диск Ви трябва. Най-малките са 115 мм, като с тях основно се шлайфа и полира. Машините с този размер на диска са леки и много удобни за продължителна работа. Заради компактните си размери са подходящи за труднодостъпни места. Обикновено мощността им достига до 1000-1200 W.

Следващата категория ъглошлайфи е 125, 150 и 180 мм, като те са най-често употребявани. Подходящи са за шлайфане, полиране, но и за рязане. Най-разпространеният е 125-милиметровият, а със среден размер са 150- и 180-милиметровите. Те са подходящи за обработка на по-големи повърхности. Имат значително по-голяма мощност от ъглошлайфите 115 мм – приблизително до 1800 W.

Ако сте се спрели на ъглошлайфи 230 мм, тогава трябва да знаете, че те се използват най-вече за рязане. С тях по-рядко се шлайфа, тъй като нямат достатъчно високи обороти, колкото машините 125 мм. Голямата им мощност обаче задължава работа с две ръце. Тя достига до около 2500 W.

Важна особеност при избора на ъглошлайф е и вида на материала, който ще се обработва. За метал обикновено се използват карбофлексовите дискове. Много е важна обаче и дебелината на дискове, защото с по-тънките ще се режат по-тънки метали, докато с по-дебелите може да се режат здрави метални части. Диамантените дискове пък са подходящи за рязане на бетон, тухли, керамика. Когато полирате дадена повърхност, трябва да включите ъглошлайфа на ниска скорост.

Можете да изберете и акумулаторен ъглошлайф. Той се захранва с батерии с различно напрежение. Подходящ е за отдалечени места и основното предимство е, че не се нуждае от електричество. Когато избирате акумулаторен ъглошлайф, освен диаметъра на диска, трябва да обърнете внимание и на характеристиките на батерията.

Колкото по-голямо е напрежението ѝ, толкова по-мощен ще бъде ъглошлайфът. Ако батерията е с напрежение 12 V например, може да се извършват по-леки задачи като полиране. Ако ще режете с ъглошлайфа, трябва да изберете възможно по-мощна батерия, каквато е например 36 V. Има и батерии с напрежение 40 V. Тези машини са подходящи за професионална употреба.

Пневматичните ъглошлайфи се задвижват от въздух под налягане, генериран от компресор. Те са здрави и подходящи за продължителна употреба. Ако трябва да избирате пневматичен ъглошлайф, трябва да сте наясно, че той е значително по-безопасен за работа, отколкото електрическия вариант например. С този тип ъглошлайфи може да се извършват и тежки работи, въпреки че имат по-малки размери. Те също са подходящи за професионална употреба.

Предимството на пневматичните пред останалите е, че са по-евтини, както и по-лесно преносими, а недостатъкът е, че се нуждаят от компресор, за да работят. Диаметърът на диска на пневматичните ъглошлайфи обикновено е по-малък отколкото на другите видове. Най-често срещани са 75, 100 и 125 мм.

Снимка: iStockphoto.com

Откъде да закупя тези продукти?

Ако си търсите качествен струг, или пък ъглошлайф за шлайфане, полиране и рязане, можете да разгледате големия избор машини в onlinemashini.bg. Там ще намерите стругове за дърво и метал, както и акумулаторни, електрически и пневматични ъглошлайфи с различни размери на дисковете. Ще откриете както хоби, така и професионални модели.

В онлайн магазина можете да намерите и много други артикули на изгодни цени. Често се правят намаления на голяма част от продуктите, като при поръчка не се изисква регистрация.

Можете да поръчате до всяко място на България без ограничение. При поръчки над 70 лв. доставката е безплатна. Имате възможност и за разсрочено плащане с избрани от Вас месечни вноски. Всяка пратка е с опция преглед и тест, за да сте сигурни в качеството на продуктите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИК на ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове, приета е оставката на Иван Тотев
ИК на ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове, приета е оставката на Иван Тотев
Берти Фогтс посочи кои са неговите двама фаворити за нов селекционер на Германия
Берти Фогтс посочи кои са неговите двама фаворити за нов селекционер на Германия