НОВИНИ

Какво трябва да знаем, за да получим отстъпка на бензиностанцията?

знаем получим отстъпка бензиностанцията
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 09.07.2022
11689
Чете се за: 04:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Какво трябва да направи всеки на бензиностанцията, за получи намаление?

На сайта на НАП е публикувана информация за какво гориво и автомобил се дава отстъпка и какъв касов бон ще бъде издаден.

Компенсацията (отстъпката) от 25 стотинки на всеки литър/килограм бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ - LPG) ще се предоставя на крайните потребители - физически лица от бензиностанциите, газстанциите или метанстанциите, които са съгласни да я дават.

Отстъпката е предвидена със Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година. Тя ще се прилага само в обектите, които са съгласни да я дават, поради което е препоръчително потребителите да попитат в обекта, преди да заредят резервоарите си.

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво вече е в сила

Няма ограничение в количеството гориво и броя на зарежданията.

Кой може да ползва компенсацията

От компенсацията може да се възползват само физически лица, собственици или ползватели на следните превозни средства:

- леки автомобили - категорията М1

- дву- или триколесни мотопеди или мотоциклети от категория L.

Важно условие за ползване на отстъпката е гражданите да представят регистрационния талон на превозното средство, което зареждат с гориво.

Физическо лице, което е ползвало компенсация при зареждането на гориво, няма право на приспадане на данъчен кредит по ЗДДС за начислен данък върху добавената стойност.

За какво гориво може да се ползва отстъпката

Компенсацията се предоставя при зареждане на следните видове гориво с най-ниската продажна цена в конкретния обект:

- бензин А95;

- газьол (дизелово гориво);

- пропан-бутан (втечнен нефтен газ (LPG);

- природен газ (метан);

Кой може да предоставя компенсацията

Компенсацията се предоставя само от краен разпространител - бензиностанция, газстанция или метанстанция, който е регистриран по Закона за ДДС и е избрал да прави тази отстъпка. Тя не се прилага в обекти, в които се извършват зареждания на моторни превозни средства само за собствени нужди.

Как може да се ползва отстъпката

Компенсацията ще се дава като намаление от крайната цена (като отстъпка) при плащане за зареденото количество гориво на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта.

За горивото с отстъпка бензиностанцията, газстанцията или метанстанцията ще издава разширен фискален бон (фактура), в който ще са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, за което се предоставя компенсацията (отстъпката), както и нейната стойност - 25 стотинки на литър.

Документ за продажба на гориво, за което се предоставя компенсация

За зареденото гориво крайният разпространител издава разширен фискален бон (фактура), в който са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 стотинки на литър.

Вместо име и адрес на получателя в разширения фискален бон бензиностанцията, газстанцията или метанстанцията следва да посочи "Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ", а на мястото на идентификационен номер на получателя следва да впише "0000000025".

В разширения фискален бон не се отразяват продажби на горива, за които не се предоставят компенсации, но могат да бъдат посочени други стоки и/или услуги.

Вижте още ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цончо Ганев, "Възраждане": Поне четирима от БСП нямаше да подкрепят проектокабинета
Цончо Ганев, "Възраждане": Поне четирима от БСП нямаше да подкрепят проектокабинета
Начо си пожеала още един успешен сезон за Реал Мадрид
Начо си пожеала още един успешен сезон за Реал Мадрид