НОВИНИ

Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 26.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

"В държавата всички сме равни, пред закона - също. Ако някой си мисли, че на базата на това, че е президентът, премиер, главен прокурор, депутат, е недосегаем и правилата не важат за него, дълбоко е сбъркал. В този смисъл мерките трябва да се прилагат еднакво за всички", категорично заяви в "Още от деня" Калоян Методиев, политолог, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

"Изведнъж за 24 часа се изсипаха всякакви политици - бивши, настоящи, провалени, евродепутати, какви ли не, кметове, които пускат в публичното пространство, че са болни от COVID-19. Не знам, но е странно съвпадение - днес са едва няколкостотин заразени, изведнъж толкова от тях да се окажат публични личности, свързани с политиката", отбеляза Методиев.

Според него има някаква мода, идея, че с това може да се предизвика симпатия в обществото. И вижда желание да се харесат в тази ситуация, като не изключва да има наистина заразени и болни. "Изключително странно е колко е процентът на политиците спрямо цялото население", сподели политологът.

Хората начело на държавата са тези, които трябва да дават пример, а не да ставаме свидетели на опити да се избяга карантината, да се излъже или да се заобикалят законите.

"От чистачката до президента всички в тази държава имат еднакви права", подчерта беше Калоян Методиев.

По повод прекъснатата визита на президента в Естония бившият началник на кабинета му коментира, че има дума срещу дума - тази на президента срещу думата на началника на ГЩ, на ВМА. Ако първите мъже в държавата не спазват правилата, това се отразява на цялото общество, те трябва да са за пример - и в поведение, и в говорене", каза Калоян Методиев.

"За съжаление и от страна на правителството, и от президентската институция гледа в момента да слага личния си интерес пред интереса на обществото и на държавата", коментира политологът.

В нагнетената от пандемията обстановка правителството действа конюнктурно, опитва се да решава собствените си проблеми, подчинени на страха, да не наруши нечии интереси и затова прилага мерките къде хлабаво, къде закъсняло. Методиев даде пример със стадионите, които не бяха затворени, а в Италия пандемията тръгна от футболен мач, защото го е страх от агитките.

"Не е толкова голям проблемът в момента със степента на мерките, колкото с приложението им", подчерта Методиев.

Какво още каза политологът вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Да ваксинираме отделни хора във всички страни, вместо всички хора в отделни страни
СЗО: Да ваксинираме отделни хора във всички страни, вместо всички хора в отделни страни
Собственици на заведения искат обяснения от кметовете за затварянето
Собственици на заведения искат обяснения от кметовете за затварянето