НОВИНИ

Собственици на заведения искат обяснения от кметовете за затварянето

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 26.10.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

След София, във Варна и Русе също затварят всички нощни заведения. Област Русе се намира вече т.нар. червена зона на заболеваемост от COVID-19. Затова и е взето решението. В Русе забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито.

В същото време директор на пловдивска болница призова и Под тепетата нощните клубове да спрат работа. Там обаче ще се затварят само заведения, които не са изрядни.

На този фон от Сдружението на заведенията обявиха, че ще поискат компенсация от кметовете на градовете, които затвориха нощните заведения като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса.

Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе

В студиото на "Денят започва" съпредседателят на сдружението заяви, че по презумпция ги приемат като нарушители, а няма доказателство за това.

Решението за затваряне на нощните заведения изненада собствениците и те заявиха, че секторът е дискриминиран.

Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружение на заведенията в България: Няма как да обвиниш един бранш за разпространението на заразата без да извадиш нито едно медицинско доказателство. Не може два дни по-рано да казваш, че няма проблем при изпълняването на мерките, които ние сами сме предложили и след това да ни затваряш крайно - от днес за утре.

Затова ще търсят компенсация от местните щабове.

Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружение на заведенията в България: Нощните клубове са на 10-то място по огнища на зараза. Преди нас има 9 сектора с по-големи огнища и то от март до юли.

Затварят нощните заведения във Варна

Според данните на РЗИ обаче, именно нощните заведения са на първо място по процент на положителните проби при възникване на огнище - над 41%. Докато за всички останали вероятността за заразяване е малко над 20%.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община: В един бар много трудно може да се осигури спазване на дистанция дори броят на хората да е намален. Така, че това е напълно обосновано да бъдат затворени.

За ограничаване работата на нощните заведения призоваха и от ръководството на пловдивска болница.

Д-р Надежда Крумова, директор на МБАЛ "Централ Хоспитал" - Пловдив: Кога барове, дискотеки, питейни заведения и други подобни ще бъдат закрити или с ограничен режим на работа. Ние като лекари считаме, от епидемиологична гледна точка, че в тях се разпространява инфекцията, поради естеството на дейността, която упражняват.

Към момента обаче, решението на областния щаб е нощните заведения в пловдивско да продължат да работят, но под строг контрол.

Д-р Сийка Димчева, РЗИ-Пловдив: Това около което се обединихме е да продължим с този контрол и там, където има нарушения, това да бъде санкционирано със спиране дейността на тези заведения.

Според Сдружението на заведенията, затварянето им може да доведе до фалити и затова трябва да има предвидено обезщетение, когато бизнесът принудително спира работа.

Репортери: Нели Ангелова, Мая Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички
Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички
Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе
Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе