НОВИНИ

Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе

затварят нощните заведения забраняват масовите мероприятия русе
bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 26.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Област Русе се намира вече в т.нар. червена зона на заболеваемост от COVID-19. Към днешна дата показателят едноседмичен ръст в региона е 209.3, а за да се въведе червен код, то той трябва да бъде над 50.

Освен това 14-дневната заболеваемост също е висока. Към вчерашна дата е над 160 на 100 000, а за да бъде даден регион в червената зона, то числото трябва да е над 120. Това стана ясно след днешното заседание на Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Затова и е взето решение за затваряне на всички нощни заведения, барове, дискотеки, клубове и др. Забраняват се и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Официалната заповед се очаква да бъде издадена от РЗИ-Русе на 27 октомври и ще е в сила до 8 ноември.

"Допреди 10 дни бяхме даже в жълта зона, а не в оранжева. Сега сме в червена зона. От летните месеци доста сериозно се занижи дисциплината относно мерките за COVID-19. Голямо притеснение имаме и за натиска върху здравната система. Миналата седмица имаше момент, в който нямахме легла. Благодарение на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се определиха минимум 10% от леглата да бъдат за COVID-19 имаме моментно решаване, но начинът, по който се развива заболеваемостта е доста притеснителен", коментира зам. областният управител на Русе Свилен Иванов.

Затварят нощните заведения във Варна

Препоръчва се и работодателите, които имат възможност, да въведат дистанционна форма на работа, ако пък не – да осигурят необходимата дезинфекция 4 пъти дневно, достатъчна дистанция и защитни маски на служителите си.

Ръководството на Русенския университет вече взе решение за преминаване на дистанционна форма на обучение на всички студенти на висшето учебно заведение. Плановите операции и плановият прием във всички лечебни заведения в региона бяха преустановени от вчера до 30 ноември по разпореждане на РЗИ-Русе.

Затварят нощните заведения в Благоевградско

Съобразно заповед на образователния министър училищата ще имат възможност да вземат решения за онлайн обучение след съгласуване със съответните педагогически и обществени съвети към тях. Препоръчва се семейните събития, като сватби и кръщенета на закрито да се ограничат с до 30 гости.

Културните и спортните мероприятия ще се провеждат при съответните противоепидемични мерки, съобразени с Министерството на здравеопазването.

"Както вървят нещата, най-вероятно всяка седмица щабът ще се събира и ще обсъжда нови мерки", добави Свилен Иванов.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на заведения искат обяснения от кметовете за затварянето
Собственици на заведения искат обяснения от кметовете за затварянето
Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19
Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19