НОВИНИ

Камион се вряза в хора на автобусна спирка край Тел Авив

Иран поиска спешно заседание на Съвета за сигурност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:43, 27.10.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Един загинал и около 40 ранени при врязването на камион в хора на автобусна спирка край израелска военна база северно от Тел Авив. Инцидентът се разглежда като нападение. Иран поиска спешно заседание на Съвета за сигурност, на което да бъдат осъдени израелските удари срещу ислямската република от събота. В същото време Техеран обяви, че си запазва правото на отговор.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че страната трябва да определи как най-добре да демонстрира силата си пред Израел на фона на призиви от света за избягване на допълнителна ескалация.

Поне шест души са сериозно ранени след удар на камион в автобусна спирка в околностите на Тел Авив. Много от пострадалите са възрастни хора, които са отивали към близката израелска авиобаза в Глилот. Според източници от място, въоръжени цивилни са открили огън и са "неутрализирали" шофьора, който умишлено е прегазил хората.

"Инцидентът се разследва като нападение и така трябва да бъде разследван. Изказвам пълна подкрепа за полицията и гражданите, които са неутрализирали нападателя", заяви Итамар Бен-Гвир - министър на националната сигурност на Израел.

Междувременно беше съобщено, че израелският министър на отбраната Йоав Галант е информирал американския си колега Лойд Остин за успеха на израелските удари срещу Иран от събота и "стратегическите възможности", които предоставят оперативните резултати.

"Двете организации Хамас и Хизбула, които от години са подготвяни за дълга ръка срещу Израел, вече не са ефективни инструменти като проксита на Иран на терена", заяви Йоав Галант - министър на отбраната на Израел.

Близки на жертвите на нападението на Хамас от 7 октомври миналата година прекъснаха реч на премиера Нетаняху на възпоменателно събитие в Ерусалим. "Баща ми беше убит" - скандираше един от присъстващите. Ораторът прие стоически упреците, а на друга церемония в памет на падналите израелски войници оцени удари срещу Иран като "мощни, точни и постигнали всичките си цели".

"В ранните съботни часове ние изпълнихме обещанието си. Военновъздушните сили атакуваха цялата територия на Иран. Ударихме тежко отбранителните способности на Иран и възможността му да произвежда ракети, насочени срещу нас", подчерта Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Според Иран повечето израелски проектили са били прихванати, но Техеран призна за поражения и смъртта на четирима войници.

"Преувеличаването на израелските удари е погрешно, но грешка е и тяхното омаловажаване. Стратегически грешните сметки на Ционисткия режим трябва да бъдат поправени", каза аятолах Али Хаменей - върховен лидер на Иран.

Израел съобщи за загубата на четирима войници в Ливан, осем са жертвите при израелски удар в южния град Сайда, казват ливанските здравни власти. Израел обяви, че през последните 24 часа са били ликвидирани 40 бойци на Хамас в Газа. 20 души са загинали при израелски удар срещу къща в Джабалия, обявиха медици. Броят на жертвите при удара от събота срещу Бейт Лахия, северна Газа, достигна 40.

В Доха се подновяват преговорите за прекратяване на огъня с участието на шефовете на ЦРУ и Мосад. Целта е постигане на краткосрочно примирие и размяна на заложници на Хамас срещу палестински затворници в Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокойно и със сравнително слаба активност протича изборният ден в Истанбул
Спокойно и със сравнително слаба активност протича изборният ден в Истанбул
Ламин Ямал получил обиди на расова основа по време на "Ел Класико"
Ламин Ямал получил обиди на расова основа по време на "Ел Класико"