НОВИНИ

За 10-и път гласуваме с машини и отново проблеми с устройствата (ОБЗОР)

Секции в много градове у нас преминаха изцяло на хартиена бюлетина заради дефекти

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:29, 27.10.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

За 10-и път гласуваме с машини и отново проблеми с устройствата. Секции в много градове у нас преминаха изцяло на хартиена бюлетина заради дефекти. Това предизвика недоволства сред част от избирателите, а някои дори се отказаха да гласуват. Машина за гласуване се развали и пред вицепрезидента Илияна Йотова.

През целия ден броят на машините с дефект не спря да расте. Основният проблем е, че след като избирател гласува, устройството не пуска разписка, която да бъде пусната в урната. Основната причина, според секционните избирателни комисии, е хартията. На тези избори тя е нова, с различна защита от печатницата на БНБ. Според ЦИК обаче дефектирали машини има и заради софтуерен проблем, заради смарт картите и дори неверни час и дата. В Бургас проблеми с машините има от сутринта, към този час на хартия са преминали общо 8 секции.

В почти всички секции в бургаския кв. „Сарафово“ от сутринта имаше проблеми с машините. В една от тях – гласуването премина на хартия. И това създаде напрежение.

„Изкарва само това машината де факто.

– БНТ: Без вот?

– Без вот, без нищо. Един господин даже ни направи скандал, че сме били длъжни да му осигурим гласуване с машинно устройство и с техника разговаря. Каза, че ще се върне по-късно и трябва дотогава да осигурим”, разказа Нина Райкова, председател на 253 СИК в Бургас.

Липсата на машина в секцията отказа да гласуват и други избиратели.

"Машината е развалена и се отказвам да гласувам.

- БНТ: Защо?

- Не искам на хартия, искам си на машина”.

„Разочарована съм и то много“, сподели Ивелина.

В Благоевградско повече от 45 са сигналите за неизправни устройства. В над 10 секции преминаха на хартия, тъй като машината не пуска разписки.

„При първия избирател, който пожела да гласува с машина, проблемът възникна с машината. Няма хартиен отрязък. Техникът тук смени някои неща, включително и хартиеното руло. Пробвахме с втори, трети избирател, проблемът остана“, обясни Йорданка Будинова, председател на СИК – Логодаж.

В 25-а секция в Ямбол бяха по-упорити. Направиха цели 17 опита за гласуване с машината, но безуспешни.

„След рестарт и оказаните технически проверки машината започва да работи и в последствие отново забива“, обобщи Георги Георгиев, председател 25 СИК - Ямбол.

А с проблемите на машините се сблъска и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя пусна своя вот със закъснение.

„Не изкарваше принтерът самата бюлетина за гласуване, но както виждате една малка техническа намеса и всичко беше наред. Едно от нещата, които мъчим в тази кампания е опитите по някакъв начин да спрат хората да гласуват с машина, да се внесе известно съмнение в тях, за това аз днес с моя глас и с начина, по който гласувах, казвам, че вярвам на машините", подчерта Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Според членовете на секционните комисии проблемът с машините идва от хартията. Според ЦИК основна причина няма.

„Принтерът не работи, проблем със софтуера. Имаме машини, при които сензорният екран не работи, не се разчитат смарткартите. Има и една машина в Шумен, за която е посочено, че няма електрозахранване в СИК“, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

В Кърджали част от дефектиралите машини не бяха настроени по зимното часове време.

„Две от машините – часът на самата машина и датата беше различен“, заяви Беркант Барзат, председател на РИК - Кърджали.

Дефектирала машина не можеше да бъде сменена, тъй като няма резервни. Да се гласува в друга секция с изправна машина, както поискаха избиратели, също беше невъзможно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет от пет за Фрегата в мъжкото хандбално първенство
Пет от пет за Фрегата в мъжкото хандбално първенство
Байерн Мюнхен постигна разгромна победа в гостуването си на Бохум
Байерн Мюнхен постигна разгромна победа в гостуването си на Бохум