НОВИНИ

Кампанията "Капачки за бъдеще" събира средства за детски линейки в Русе и Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 08.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Националната кампания "Капачки и кенчета за бъдеще" днес е в Русе и Варна. Организира се вече седма година и досега със събраните средства са купени кувьози за общински болници, както и две неонатални линейки за болница "Пирогов" в София и за град Плевен. А хората са все по-активни, защото смятат, че има смисъл да бъдеш добър и отговорен.

Още в първите минути на кампанията пунктът в централната част на Русе се напълни с туби и торби с капачки. Носят ги от училища, детски градини, предприятия, граждани, които вкъщи са ги събирали.

Екипът на БНТ също даде своя принос за каузата. Като че обаче ли най-ентусиазирани бяха децата. В Младежкия парламент в Русе взели решение колективно да включат.

"Хубаво е да се прави добро и искаме да покажем на все повече хора, че и те трябва да се включват", коментира Иво Тодоров от "Младежки парламент - Русе".

В събирането на капачки и кенчета се включват все повече русенци.

"Първо, за да изчистим природата и второ да помогнем на някого. Хората трябва да се включват във всички тези инициативи и да измислят свои каузи и по тоя начин смятам, че нещата ще се развиват по-добре", казва Антоанета Ганева.

"По време на първата в Русе събрахме само 2 тона капачки, а само за последната сме събрали 8 тона и кенчета, и бутилки. Мисля, че ще препълним камиона. Предполагам, че поне 10 тона ще минем тази година", допълни Никола Бориславов, също доброволец.

Във Варна кампанията се организира от Сдружение "Аз вярвам и помагам", като тази година се събират не само капачки, но и стотинки. А интересът към инициативата е голям още от сутринта.

"Има важност и това цялото нещо е обединение. Ние от "Аз вярвам и помагам" казваме, че продължаваме обединение, защото тези хора ни карат ние да вярваме, че има смисъл. Настръхвам, защото днес очакваме да дойде едно детенце, което е на 6 години, а в същото време се е родило 400 гр. и е помогнато благодарение на нашата апаратура и лекарите", разказа Владислав Николов от сдружение "Аз вярвам и помагам".

Новата детска линейка ще бъде дарена на Спешния център във Варна и ще обслужва цяла Североизточна България.

Вижте още в репортажа на Даниела Василева и Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков и Олимпиакос удариха Барселона на старта на Евролигата
Везенков и Олимпиакос удариха Барселона на старта на Евролигата
Москва обяви популярен руски рапър за чуждестранен агент
Москва обяви популярен руски рапър за чуждестранен агент