НОВИНИ

Кандидатът за президент на БФС Манол Иванов започна предизборната си обиколка от Русе

кандидатът президент бфс манол иванов започна предизборната обиколка русе
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 31.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Кандидатът за президент на БФС Манол Иванов започна обиколката си в страната с визита в Русе.

Срещата беше организирана от Иван Въжаров, играл с баща му Александър Манолов в славния отбор на Дунав от средата на 70-те години на миналия век, когато през 1975 г. дори побеждава италианския "Рома" с 1:0 в мач от турнира за Купата на УЕФА.

"За мен е особена радост, че посрещам сина на моя приятел, легенда като футболист и голям човек Александър Манолов. Кръвта вода не става", заяви в подкрепа Въжаров.

"Бил съм юноша на Дунав Русе до 14-ата си годишнина. Спомням си пълните стадиони, когато и баща ми беше в Русе. Виждаме сега какво се случва. На първо място искам да се помогне на всички градове по подобряване на материално-техническата база. Това може да се случи с помощта и на държавата. Вместо да се инвестира само в построяването на един нов стадион за националния отбор по футбол, може да се реконструира Градския стадион в Пловдив и с останалите средства да се инвестира в други стадиони в страната. Така и националният отбор на България може да играе в различни градове", сподели Иванов.

Той отчете, че са необходими и промени в нормативната уредба, която да подпомогне развитието на детско-юношеския футбол, с които да се регламентира ясно и въпросът с подсигуряването на клубовете, участвали в изграждането на един футболист, но и да може той след това да сключи спокойно професионален договор, а не да търси варианти с реализация с аматьорски договор в по-ниските нива на футбола. В този ред на мисли, Иванов коментира, че професионалният статут на Втора лига трябва да се гарантира с изискване за професионални договори на всички футболисти на това ниво, а не както е сега само на 5 за даден клуб.

Той добави, че трябва да се въведат и допълнителни такси при картотекирането на чужденци, за да се гарантира, че те наистина имат качествата да вдигнат нивото на даден клуб, но и да има място за налагане на юноши.

Максимум 3 мандата по 4 години или два по 5 години, трябва да има ръководството на БФС отчете още Иванов, като уточни, че важните решения трябва да се вземат от изпълкома, а не еднолично от президента на футболния съюз.

Ключовата дума при работата на БФС трябва да е прозрачност, смята Манол Иванов.


"Тази промяна трябва да се случи. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Не вярвам към момента настоящото ръководство на БФС да има свой кандидат. Готов съм да седна на един предварителен разговор с другите кандидати и с представители на държавата, да обменим идеи и мисли, както предложи и Димитър Бербатов", каза още Иванов.

Той отчете, че вече има опита и предварителни контакти с много клубове в професионалния и аматьорския футбол. В разговора се включиха още бившите футболисти и треньори на Дунав Благой Далев и Людмил Киров.
Манол Иванов коментира липсата на представители на клубове и на Областния съвет на БФС с притеснения от санкции заради различното мнение.

Автор Андрей Кючуков, РТВЦ Русе

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото "Дебора" започва на 14 февруари
Делото "Дебора" започва на 14 февруари
Под натиска на земеделските протести Брюксел отложи приемането на по-строги правила
Под натиска на земеделските протести Брюксел отложи приемането на по-строги правила