Каракачанов: Към момента няма необходимост от военно-полева болница

от БНТ
15:30, 26.11.2020
Чете се за: 01:56 мин.
У нас
каракачанов момента необходимост военно полева болница
Снимка: БГНЕС

Към момента не се налага отлагане по който и да е от модернизационните проекти за ново въоръжение.

Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес след тържественото отбелязване при спазване на противоепидемичните мерки на 142-ата годишнина на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски“.

"Към момента от нашия бюджет близо 70 млн. лева сме предоставили на здравеопазването за борба с COVID-19. Но има разходи, от които може да се откажеш, и разходи, които не трябва да спираш, и проектите за модернизация са такива", подчерта той.

На въпрос за новите противоепидемични мерки министър Каракачанов коментира, че от две седмици курсантите във висшите военни училища са под карантина, за да бъде запазено здравето им в условията на пандемия.

"Като министър на отбраната, аз се съобразявам с препоръките, които дава главният лекар на въоръжените сили – началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски", подчерта Каракачанов.

По думите му трябва да се доверим на медицинските специалисти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем.

"Министърът на здравеопазването и лекарите на големите болници препоръчаха новите мерки. Трябва да се доверим на професионалистите, а не на политиците или на слуховете в интернет", посочи той.

По думите му няма необходимост от военно-полева болница в този момент, тъй като проблемът не е недостиг на легла, а с квалифициран медицински персонал.

"Обществото трябва да е наясно, че трябва да бъдем солидарни. По тази причина от седмици в системата на Министерството на отбраната военнослужещи, преболедували COVID-19 и успешно излекувани, бяха призовани да даряват кръвна плазма и те го правят с ясното съзнание, че могат да помогнат. Наред с това около 40 души от военните формирования, преминали курсове за бойни санитари, помагат в петте военни болници и тази дейност ще продължи на смени", посочи още той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира във Велико Търново и актуалната тема с българо-македонските отношения.

Каракачанов: България първа призна Македония, а получи откровена антибългарска политика

В словото си пред курсантите от НВУ той заяви:

"През всички тези години българският воин, командир и офицер никога не са обръщали гръб на противника. Те проливаха кръвта си за Добруджа, Тракия, Поморавието, Македония за един общобългарски национален идеал – това ги прави много по-велики от всички онези, които след това си присвояваха техните заслуги. Споменавайки Македония, чувам някои наши партньори и т.нар. общественици да ни призовават "да направим компромис", да приемем, че все пак "нещата са се променили". С какво да направим компромис? С онези 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912-1913, 1915-1918, 1941-1944 г.? Да забравим това, че техните деца, майки, съпруги караха един тежък живот, защото техните мъже и синове загиваха за един общобългарски национален идеал – с това ли да направим компромис? Или да направим компромис с тези, които няколко десетилетия рушаха българските военни паметници и разпиляваха костите на нашите герои. С кого да разделим нашата история? Възпитаници на военното училище са Гоце Делчев, полковник Дрангов, полковник Дървингов, генерал Протогеров, общо 11 генерали от Българската армия, десетки полковници, стотици офицери. Какъв компромис да направим – да ги наречем някакви други, а не българи? След като те умираха в редовете на Българската армия за българския национален идеал. Убеден съм, че няма българско сърце и няма българин, в чиито вени тече българска кръв, който е готов да направи това", каза още министър Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Светът скърби за Диего Марадона (Видео, снимки)
Светът скърби за Диего Марадона (Видео, снимки)
Объркване! На легендите било казано: "Ще има нокаут и ще има един победител"
Объркване! На легендите било казано: "Ще има нокаут и ще има един победител"