НОВИНИ

Карантина за децата от групата на заразената медицинска сестра. Градината няма да затваря

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:12, 14.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Коронавирус в детска градина в София. Става дума за 80-та детска градина, район Красно село. Медицинска сестра е с положителен PCR тест там.

Утре 80-та детска градина ще отвори врати. Но групата от 12 деца, в която е работила заразената медицинска сестра остава под домашна карантина за 14 дни. Братята и сестрите на децата, които учат в градината също остават вкъщи.

Столичната РЗИ ще се свърже с всяко семейство, за да отиде на място по домовете и да вземе PCR тест на всяко дете.

На целия персонал на детската градина вече са направени PCR-и. Резултатите са отрицателни. Градината има още 5 медицински сестри, които не работят никъде другаде. Откакто е отворила врати след извънредното положение я посещават около 130 деца.

Петък 10:30 сутринта. Медицинска сестра от яслена група в детска градина "Приказна Калина" получава телефонно обаждане.

Нина Иванова - директор на ДГ 80 "Приказна Калина": Получи информация, че дъщеря й не е добре. Всъщност е заразена. Тя не е болна. И в 11 ч беше в "Св. Иван Рилски" където даде PCR.

Резултатът от теста доказва: медицинската сестра е заразена с коронавирус. В градината работят общо 52-ма души.

Нина Иванова - директор на ДГ 80 "Приказна Калина": Тя е контактувала по-близо с двама човека. 12 деца бяха с нея контактни.

Тези деца остават под 14-дневна карантина.

Доц. Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община: Непрекъснато се взимат мерки, от самото начало на отварянето на градините. Знаете, че на място непрекъснато се дезинфекцира. Риск има, рискът не е отминал, неслучайно сме дали и тези декларации, които МОН изработи за споделена отговорност.

А що се отнася до отговорността: появиха се съмнения за поведението на медицинската сестра.

Доц. Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община: Това, което научаваме е, че е имало посещение на работното място след вече възникнали съмнения за COVID-19, което не е добре и не отговаря на обществените разбирания за отговорно поведение в тази ситуация.

Нина Иванова - директор на ДГ 80 "Приказна Калина": Тя не е знаела предварително, че нейната близка е болна. Това изследване на дъщеря й е било направено служебно.

Медицинската сестра се лекува в домашни условия.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова беше извършена извънредна пълна дезинфекция на сградата. Тестване на персонала в градините в София се прави постоянно, увериха ни от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпити в COVID условия: 60 000 седмокласници се явяват на външно оценяване утре
Изпити в COVID условия: 60 000 седмокласници се явяват на външно оценяване утре
Гърция отваря сухопътната си граница без карантина за български граждани в 12 ч. утре
Гърция отваря сухопътната си граница без карантина за български граждани в 12 ч. утре